В ОРДЛО люди зможуть вимагати від Росії відшкодування за втрачене майно, – політолог

Закон про деокупацію зробить Росію юридично відповідальною за населення окупованих територій. Відтак, люди, що втратили майно внаслідок агресії РФ, навіть на міжнародному рівні зможуть вимагати відшкодування саме у Росії.

 Про це в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» (щобудня 13:00–15:00 та 17:00–19:30 на телеканалі ZIK) розповів політолог Андрій Миселюк.
 
Він звернув увагу, що у законі про деокупацію варто відзначити декілька моментів, на які раніше не звертали уваги. Однак вони є дуже важливими, адже виокремлюють роль як України, так і Росії у військовому конфлікті.
 
«Звичайно, потрібно назвати Росію агресором та чітко закріпити цей статус. Адже зараз маємо просто голослівне звинувачення, яке потім потягне цілий комплекс юридичних, правових чи майнових питань», – наголосив Миселюк.
 
Тож, закріплюючи це на юридичному рівні, Україна отримає можливість притягнути РФ до відповідальності навіть на міжнародному рівні.
 
«У міжнародному законодавстві чітко вказано, що відповідальність за населення, яке перебуває на окупованих територіях, несе держава-окупант. Тож люди чітко бачитимуть свій статус та зможуть більш ефективно відстоювати свої права», – зазначив політолог.
 
На думку експерта, це дасть населенню окупованих територій чітке розуміння їхніх стосунків із Росію.
 
«Адже зараз РФ заявляє, ніби це Україна гнобить тих людей чи відмовляється їх забезпечувати», – зауважив Миселюк.
 
До того ж, якщо, наприклад, внаслідок агресії мешканці Донбасу втратили своє майно, після ухвалення цього законопроекту вони можуть вимагати компенсацію від Росії.
 
«Зараз просто потрібно визнати, що Україна не має жодних важелів впливу на економіку цих регіонів, адже вони існують за рахунок РФ. Тож те, що є де-факто, буде зафіксовано де-юре. Таким чином, люди зможуть не лише йти у російські суди, а й звертатись до міжнародних інстанцій», – зазначив Андрій Миселюк.  // zik 

You may also like...