В Кировоградской области разоблачили земельную аферу на 30 миллионов долларов

Напередодні новорічних свят Кіровоградська мерія зробила своєрідний «подарунок» місцевій громаді. 28 грудня минулого року рішенням сесії Кіровоградської міської ради № 405 «Про розгляд звернень юридичних та фізичних осіб з питань регулювання земельних відносин» майже 800 фізичних та юридичних осіб отримали дозволи на розроблення проектів землеустрою. Цим же рішенням міськрада затвердила проекти землеустрою, а також надала в оренду та у власність понад 500 гектарів земельних ділянок, з яких майже 250 га – зелені насадження та паркова зона міста Кіровоград.18 січня 2008 року міська прокуратура Кіровограду в порядку нагляду за додержанням законодавства внесла до мерії протест на це скандальне рішення та призупинила його дію. А за чотири доби за матеріалами УБОЗ УМВС України в Кіровоградській області прокуратура міста вже порушила кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 366 Кримінального Кодексу України за фактом перевищення службових повноважень та підроблення посадовцями Кіровоградської міської ради під час підготовки, винесення на розгляд та прийняття рішення сесії № 405.

25 січня прокуратура Кіровограду порушила ще одну кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 та ч. 3 ст. 190 Кримінального Кодексу України – за фактом замаху на заволодіння земельними ділянками у місті шахрайським шляхом.

Як було встановлено під час слідчих та оперативно-розшукових заходів, вказане рішення було прийнято з грубим порушенням Закону України «Про місцеве самоврядування» та Регламенту роботи Кіровоградської міської ради. Зокрема, його проект не був завізований, що є обов’язковим, секретарем міської ради та керівником апарату міської ради. Крім цього, проект рішення готувався працівниками управління земельних ресурсів міста Кіровограда в ніч з 26 на 27 грудня та 27 на 28 грудня минулого року. До речі, саме 26 та 27 грудня до Кіровоградської міськради надійшла переважна більшість заяв від юридичних та фізичних осіб на отримання земельних ділянок. Всього було виготовлено тільки два екземпляри рішення та, в порушення Регламенту роботи Кіровоградської міськради, з ним не було ознайомлено депутатів.

01 лютого Ленінський районний суд міста Кіровограда відхилив скаргу представників Кіровоградської мерії про скасування постанови про порушення кримінальної справи.

Серед допитаних у справі майже 30 осіб заявили правоохоронцям, що вони не писали заяв на отримання земельних ділянок, не подавали їх до міської ради та взагалі нічого не знають про те, що вони стали «щасливими» землевласниками.

За попередніми висновками слідства, внаслідок оборудки було незаконно відчужено понад 200 гектарів земельних ділянок, вартість яких перевищує 30 млн. доларів США.

Відділ зв’язків з громадськістю

УМВС України в Кіровоградській області

You may also like...