Журналисты СТБ… избили себя сами! «Калашниковское» дело закрыто

Журналисты СТБ… избили себя сами! «Калашниковское» дело закрытоПОСТАНОВА

про закриття кримінальної справи

м. Київ 10 квітня 2008 року

Слідчим відділом прокуратури м. Києва завершено досудове слідство по кримінальній справі № 56-1316 за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів за ст. 171 ч. 1 КК України.

Зазначена кримінальна справа порушена 14.07.06 прокурором Печерського району м. Києва Філатовою Т. М.

Приводом та підставою для порушення кримінальної справи послужили заяви журналістки телеканалу СТБ Ситнік М. В. та телеоператора зазначеного телеканалу Новосад В. А. про перешкоджання їх законній професійній діяльності народним депутатом України 5 скликання Калашніковим О. І. та його помічниками, яке мало місце 12.07.06 біля 12 годин на майдані біля Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5 в м. Києві, та матеріали додаткової перевірки.



Таким чином, у ході досудового слідства проведені всі необхідні слідчі дії, направлені на встановлення істини по кримінальній справі щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ Ситнік М. В. та Новосад В. А., які виразились по показаннях потерпілих в утриманні народним депутатом України 5 скликання Калашніковим О. І. Новосада В. А. рукою за футболку, нанесенні Лагно Ю. В. йому ударів кулаком по голові, висмикуванні у нього Соловйовим В. П. відеокамери за триногу, в результаті чого на його правому плечі утворились подряпини, які згідно з судово-медичною експертизою віднесені до легких тілесних ушкоджень, що потягли за собою короткочасний розлад здоров’я, вилученні відеокасети, пошкодженні відеокамери та у перенесенні журналістки Ситнік М. В. за межі технічного майданчика. Проте доказів, які б підтверджували причетність народного депутата України Калашнікова О. І. та його помічників Лагно Ю. В., Соловйова В. П. та не встановлених слідством осіб до скоєння зазначеного злочину не добуто. Так, слідству не надалось можливим інкримінувати Калашнікову О. І., Лагно Ю. В., Соловйову В. П. та іншим невстановленим особам те, що вони знали чи повинні були знати, що Новосад В. А. є журналістом. Вони сприймали його за сторонню особу. Його посвідчення було в кишені, а на відеокамері не було логотипу телеканалу СТБ.

Щодо нанесення Новосаду В. А. ударів кулаком по голові, то відповідно до судово-медичної експертизи № 1624/Е від 09.08.06 року діагноз: «…забій м’яких тканин голови…» не підтверджений об’єктивними судово-медичними даними, а тому при визначенні характеру тілесних ушкоджень до уваги не прийнятий.

Заподіяння крововиливу на задньо-боковій поверхні верхньо-нижньої третини шиї справа, синця на передній поверхні правого плечового суглоба, які утворились в результаті висмикування у Новосада В. А. триноги, належать у відповідності до вищезазначеної експертизи до легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я. Із показань тих же потерпілих Новосада В. А. та Ситнік М. В., дії Соловйова В. П. та не встановлених слідством осіб були направлені на заволодіння відеокамерою, а не на заподіяння Новосаду В. А. тілесних ушкоджень. Кримінальним кодексом України не передбачено кримінальної відповідальності за необережне заподіяння легких тілесних ушкоджень, які потягли за собою короткочасний розлад здоров’я.

Добути ж інші докази вини Калашнікова О. І., Соловйова В. П., Лагна Ю. В. та не встановлених слідством осіб у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів не надається можливим, а тому кримінальна справа підлягає закриттю за відсутністю в їх діяннях складу злочину, передбаченого ст. 171 ч. 1 КК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 130, 213 п.1, 214, 6 п.2 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Кримінальну справу № 56-1316 за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів за ст. 171 ч. 1 КК України закрити за відсутністю складу злочину на підставі ст. 6 п. 2 КПК України.

2. Про прийняте рішення повідомити зацікавлених осіб.

3. Копію постанови направити прокурору м. Києва.

ФУП

You may also like...