На месте Мемориала памяти погибших милиционеров может появиться… паркинг

На місці Меморіалу пам‘яті працівникам міліції, які загинули під час виконання службових обов‘язків, що на Солом‘янській площі в Києві, заплановано зведення багатофункціонального комплексу з паркінгом. Це викликало неабияку стурбованість як вищого керівництва МВС, так і рядових працівників міліції, ветеранських та громадських організацій, членів родин, годувальники яких одного для не повернулися зі служби… Наразі це воістину святе місце під загрозою.На Солом‘янській площі заплановане будівництво, яке в разі його проведення призведе до повного демонтажу Меморіалу пам‘яті. Так, розпорядженням КМДА від 22.10.2007 № 1404 було започатковано проведення конкурсів із залученням інвесторів до фінансування будівництва та реконструкції об’єктів житлової, соціальної та іншої інфраструктури Києва. Пунктом 11 додатку 9 цього розпорядження до Переліку інвестиційних проектів (у Солом’янському районі визначено будівництво багатофункціонального комплексу з паркінгом на перетині вул. Солом’янської, вул. Урицького та просп. Повітлофлотського). Саме на одній з трьох земельних ділянок, згідно з даними Державного земельного кадастру, виділених під це будівництво, розташований Меморіал пам‘яті.

Між Комунальним підприємством «Київське інвестиційне агентство» КМДА, що виступає замовником будівництва вказаного комплексу, та переможцем конкурсу укладено відповідний інвестиційний договір від 26 травня 2008 року. Наразі триває збір дозвільної, погоджувальної та іншої документації, необхідної для реалізації Проекту.

Меморіал пам’яті працівників міліції, які загинули під час виконання службових обов‘язків, відкрито 22 серпня 1997 року за участі Президента України, Прем’єр-міністра України, членів Уряду України, представників інших держав, сімей загиблих правоохоронців. Під час відкриття було захоронено урну із землею, взятою з місць поховання загиблих працівників міліції з усіх областей України, та освячено її священнослужителями.

Дата відкриття пам’ятника – 22 серпня було визначено Днем пам’яті працівників органів внутрішніх справ України, які загинули під час виконання службових обов’язків. Для батьків, дітей та родичів загиблих правоохоронців Меморіал став святинею, до якої вони несуть квіти та віддають данину пам’яті рідним. Для ветеранів – це місце вшанування побратимів, які самовіддано служили Вітчизні.

Для працівників міліції вже стало традицією прийняття присяги біля Меморіалу пам’яті Солом’янській площі, урочистого вручення дипломів випускникам відомчих вищих навчальних закладів, посвята в офіцери, що є значним патріотичним чинником у вихованні молоді.

Слід зазначити, що за роки незалежності України під час виконання службових обов’язків 949 працівників органів внутрішніх справ загинули та 6602 – зазнали поранень. Цього року загинуло 14 і поранено 237 працівників міліції.

МВС рішуче заперечує щодо цього будівництва та можливого демонтажу Меморіалу. Пам‘ять тих, хто віддав своє життя за Торжество Закону та Правопорядку, заслуговує на повагу та шану суспільства.

ДЗГта МД МВС України

You may also like...