Ціна батьківської «любові» – в Білопільському районі батьки довели своїх дітей до лікарняного ліжка

В щасливій родині – щасливе дитя. Так говорить народна мудрість. Проте співробітники міліції в своїй практиці нерідко стикаються з випадками, коли цей вислів втрачає свою актуальність. Батьки, нехтуючи своїми прямими обов’язками по відношенню до власних дітей, доводять їх до такого стану, що  залишати їх в родині стає небезпечним для життя.

Коли до правоохоронних органів надійшов тривожний сигнал, що в родині, яка  мешкає в селі Сергіївка Білопільського району, діти знаходяться у вкрай занедбаному стані, за вказаною адресою негайно виїхали співробітники кримінальної міліції у справах дітей. «Коли ми зайшли до хати,  побачили жахливу картину –  розповідає Інна Біліченко – начальник кримінальної міліції у справах дітей Білопільського райвідділу міліції,- батьки знаходились у стані алкогольного сп’яніння. Вразило те, що хлопчику, якому було три рочки, взагалі не міг ходити. Діти виглядали хворими. Були бліді, худі і дуже брудні. Мати почала з нами сперечатися. Довелось скласти адміністративний протокол і попередити її  про кримінальну відповідальність. Наступного  дня ми повернулись до цієї родини, але вже зі «швидкою допомогою».

Лікарі, оглянувши дітей, прийняли рішення доправити їх до лікарні. Проте батько, який вже зранку знаходився на доброму підпитку, намагався переконати співробітників міліції, прокуратури і міської влади в тому, що в їх родині  все гаразд. Мовляв, із власними дітьми впораються без сторонньої допомоги.

Жителі села розповідають жахливі речі. Чоловік з жінкою пиячили, дітей не годували, зачиняли одних в хаті. Проте розповідати на камеру відмовляються – не хочуть подальших конфліктів з сусідами. Поспілкуватися вдалося лише з головою сільради. Жінка  неодноразово намагалась врозумити непутящих батьків, але марно. Не витримавши – за допомогою звернулась до правоохоронних органів. «Ми їх неодноразово попереджували, – скаржиться вона, – але батьки і слухати нічого не хотіли. Навіть медичний працівник до них зайти не міг – на поріг не пускали. Сусіди казали, що дітей майже не бачать – за все життя може разів з десять і були. А старшій дівчинці вже шість рочків. Хлопчик раніше ходив ніжками, а тепер не може. Довиховувались».

Вже декілька днів діти знаходяться під пильним наглядом лікарів.  За словами медичних працівників вони потребують тривалого лікування. В усіх трьох дітей виявлено рахіт та гіпотрофію  різного ступеню. А ця хвороба розвивається за умови поганого харчування. І як наслідок – дефіцит маси тіла до 50 відсотків. Півтори-річна Віка важить шість кілограмів, трирічний Ярослав десять. Хлопчик зустрічає лікарів сумними очима  – він не може ходити. Його хвороба – наслідок батьківської бездушності. Проте доброзичлива обстановка в лікарні, збалансоване харчування, турбота медперсоналу роблять свою добру справу. Діти стали спокійнішими, з’явився апетит. А з цим і шанс вилікуватись.

Найстарша  Надійка  рада появі гостей. Вдома  вона була ізольована від  людей, тому зараз використовує будь-який привід для спілкування. 

ІІ радісного настрою мати не поділяє. Не до вподоби жінці надмірна, на її погляд, увага до власної родини. «Не збираюсь я нічого пояснювати, – відрізає вона, – трапилось, так трапилось. Не знаю, що вам там наговорили, а в мене діти завжди нагодовані були. Я і млинці пекла і їсти варила».

Свого часу Наталю вже позбавляли батьківських прав, її найстаршою дитиною опікується  рідна сестра. І вже за мить, жінка, мабуть зрозумівши, що може втратити і цих дітей заходиться в риданнях. Вона благає лікарів і міліціонерів не забирати від неї дітей. Обіцяє зробити все можливе, щоб виправити ситуацію

А зробити доведеться чимало. Перш за все – змінити спосіб свого життя.  Наразі прокуратурою вирішується питання про  порушення кримінальної справи проти батьків  за фактом злісного невиконання ними своїх   обов’язків , що призвели до тяжких наслідків. Такі знущання над дітьми можуть коштувати їм  до 5 років позбавлення волі.

Ельвіра Біганова, СЗГ УМВС Сумська область

You may also like...