Громадянин Польщі обікрав костьол у Волочиському районі Хмельницькій області

Загальновідомо, що чим духовніша людина, тим більше прикрощів вона зазнає від оточуючого світу. Йдеться про тих, хто є нашими провідниками до Бога та вимолює прощення для людства за гріховне життя.

Сан священнослужителя передбачає довіру до людей, тож коли на поріг храму Святої Трійці, що розташований у селі Користове Волочиського району Хмельницької області, ступив чоловік похилого віку в одязі монаха і повідомив, що приїхав з Польщі за дорученням біскупа міста Катовіца Республіки Польща, отець Віктор не наважився перевірити документи у несподіваного гостя.

Поляк повідомив, що у Катовиці будуватиметься храм, тож спеціально прибув найняти тутешніх майстрів, тим більше, що плата за роботу буде пристойною.

Якби ж то український священик знав, чим обернеться для нього та прихожан храму візит незнайомця. Отець Віктор звертався до пастви з повідомленням про вигідну роботу і люди один за одним відвідували польського гостя, довіряючи словам свого духовника.

Приводів запідозрити псевдо монаха у нещирості навіть не виникало: він ретельно відвідував усі богослужіння, допомагав по господарству, спілкувався із прихожанами. Уже пізніше отець Віктор згадував, що інтуїтивно відчував несправжність ситуації, і навіть коли помітив, що монах плутається у молитвах, чомусь ніяких заходів не вживав.

На сполох забили після пропажі великої суми приходських грошей та цифрового фотоапарату, що належав священику. У той день на господарстві залишились тільки приїжджий та інший священик похилого віку. Відсутністю свідків та вільним доступом у кімнату, де проживав один із ксьондзів, і скористався зловмисник.

Усе таємне стає явним — так проголошує Біблія, тож отець Віктор швидко з‘ясував, що злодій на таксі їде у напрямку кордону. Під якимось приводом водій таксі, якому уже зателефонували і повідомили ситуацію, повернув назад і доставив втікача прямісінько перед очі священника. До приїзду слідчо-оперативної групи поляк встиг покаятись у скоєному і висповідатись. У нього вилучили 8 тисяч гривень, два фотоапарати та посріблену літургійну чашу, яку він також прихопив із собою, хоча історичної цінності вона не має.

Уже під час розслідування стало відомо, що обіцяючи людям роботу, він брав у них завдаток: 50 американських доларів та 30 євро, у одного з потерпілих — цифровий фотоапарат. Зважаючи на зухвалість і професійність дій шахрая, працівники міліції вважають, що це не перша його «справа», тож наразі чекають підтвердження своїх підозр від українських та польських колег.

Юлія Гринь, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

You may also like...