Факт причастности местных «феодалов» к смерти мальчика на озере «Байкал» на Львовщине не доказан?

Не здобуто фактів причетності С. Курмана та братів Дубневичів до смерті хлопчика на озері «Байкал» на Львівщині, – прокуратура 

Учора, 31 серпня, Прокуратура Львівської області відповіла на інформаційний запит ЗІКу від 25 серпня про хід слідства по кримінальній справі за фактом смерті 14-річного хлопчика на озері «Байкал». Згідно з проведеним досудовим слідством не здобуто фактів причетності до цього злочину таких осіб як С. Курмана, братів Дубневичів та посадових осіб ГУ МВСУ у Львівській області. Наразі триває досудове слідство і справа перебуває на контролі у прокуратурі області.

Надаємо текст відповіді від прокуратури Львівщини у повному обсязі:

«Прокуратурою Львівської області розглянуто Ваш інформаційний запит від 25.08.2009 року щодо надання інформації про хід слідства по кримінальній справі № 122-0742, порушеній 09.07.2009 року прокуратурою Львівської області за фактом порушення чинних на транспорті правил та завідомого залишення без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані, внаслідок чого наступила смерть І. Заріцького, за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст. 135, ст. 291 КК України, та з інших питань.

Так, 29.06.2009 року в чергову частину Миколаївського РВ ГУМВС України у Львівській області по телефону «102» надійшло повідомлення від Палія М.І. про те, що на водоймі, яка знаходиться біля села Демня Миколаївського району Львівської області, втопився І. Заріцький, 1995 року народження.

На місце події виїжджала слідчо-оперативна група у складі працівників Миколаївського РВ ГУМВС України у Львівській області.

Проведеною перевіркою з’ясовано, що 29.06.2009 року приблизно о 14 годині 00 хвилин, І. Заріцький разом із своїм товаришем Н. Медиком, 2000 року народження, в сидячому положенні плавали на камері від вантажного автомобіля марки «ГАЗ» на затопленому кар’єрі біля с.Демня Миколаївського району Львівської області.

У цей час на озері плавали гідроцикли. Коли неповнолітні відплили від берега на відстань приблизно 40 метрів, невстановлена особа, керуючи одним із них, проплила у безпосередній близькості від дітей, створивши при цьому хвилю, від якої І. Заріцький та Н.Медик Н. впали у воду, внаслідок чого І. Заріцький втопився, а Н. Медик був врятований одним з мешканців с. Демня Шевчуком М.І.

За наявності очевидних ознак злочину, незважаючи на порушення водієм скутера чинних на транспорті правил та завідомого залишення без допомоги особи, яка перебуває у небезпечному для життя стані, що спричинило її смерть, в порушення п.4 наказу Генерального прокурора України №4гн, Миколаївським міжрайонним прокурором Кравцем С.В. впродовж 10 днів не усунуто грубі порушення вимог ч.2 ст.97 КПК України,

допущені працівниками Миколаївського РВ ГУ МВС України у Львівській області при проведенні дослідчої перевірки та прийнятті рішення за вказаним фактом.

За неналежне виконання службових обов’язків Миколаївського міжрайонного прокурора притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

09.07.2009 року матеріали зазначеної кримінальної справи направлено для проведення подальшого досудового слідства в СУ ГУМВС України у Львівській області.

Цього ж числа кримінальну справу № 122-0742 прийнято до свого провадження заступником начальника відділу СУ ГУМВС України у Львівській області Т. Кучерявим та по ній створено слідчо-оперативну групу, до складу якої включено працівників ГУМВС України у Львівській області та Миколаївського РВ ГУМВС України у Львівській області.

З метою повного, всебічного та об’єктивного дослідження усіх обставин справи, стан слідства у ній неодноразово заслуховувався на оперативних нарадах в прокуратурі області, за результатами чого надавались письмові вказівки в порядку ст.227 КПК України.

27.07.2009 року прокуратурою області на ім’я в.о. начальника ГУ МВС України у Львівській області внесено подання про усунення порушень вимог кримінально – процесуального законодавства при провадженні досудового слідства у кримінальній справі № 122-0742, у якому також поставлено вимогу про проведення службового розслідування обставин реєстрації 09.07.2009 року у ЖРЗПЗ Миколаївського РВ ГУ МВС України у Львівській області звернення І.В. Заріцького від 07.07.2009 року щодо перевірки обставин загибелі його сина І,І Заріцького.

Щодо притягнення працівників підрозділів ГУ МВС України у Львівській області до дисциплінарної відповідальності за порушення вимог чинного законодавства при проведенні дослідчої перевірки за фактом утоплення І. Заріцького, інформую, що за неналежну організацію дослідчої перевірки за вказаним фактом начальникові СВ Миколаївського РВ ГУ МВС України у Львівській області Сасу С.М. та слідчому вказаного підрозділу У. Івасенко оголошено догану кожному. Крім цього, за результатами ініційованого прокуратурою області службового розслідування, чотирьох працівників ОВС, якими не забезпечено вчасного інформування прокуратури області про факт утоплення І.Заріцького, притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, повідомляю, що проведеним досудовим слідство фактів причетності вказаних Вами осіб, а саме: Курмана С.Є., братів Дубневичів та посадових осіб ГУ МВСУ у Львівській області до вчиненого злочину, не здобуто.

На даний час досудове слідство триває та перебуває на контролі у прокуратурі області».

Довідка ЗІКу.

29 червня на озері «Байкал» Миколаївського району втопився гр. З., 1994 року народження, житель с. Демня Миколаївського району. На місці були зібрані достатні матеріали для порушення кримінальної справи, проте вона не була порушена, мотивуючи це тим, що не знайдено тіло хлопчика. Тепер керівництво правоохоронних органів Миколаївського району дає пояснення, а кримінальну справу порушила прокуратура Львівської області 9липня за фактом порушення чинних на транспорті правил та завідомо залишення без допомоги особу, яка перебуває у небезпечному для цього стані, або поставлена у цей небезпечний стан саме цією особою, яка це зробила. Кримінальна справа порушена за ознаками статті 191 Кримінального кодексу України, а також 135 частини третьої ККУ. Прийнято також рішення і дано доручення прийняти цю справу до свого провадження слідчому управлінню ГУ МВС України у Львівській області.

У Львівській пресі (зокрема, у «Високому Замку») з’явилася інформація, що на місці трагедії перебували тодішній начальник управління СБУ у Львівській області С. Курман та підприємці Дубневичі.

ЗІК

You may also like...