Як уникнути крадіжок: поради правоохоронців Сумщини

Незважаючи на неодноразові попередження громадян щодо безпечного ставлення до свого майна, за поточний період 2009 року на території міста та району скоєно 59 квартирних крадіжок. Розслідування злочинів свідчить, що значна кількість крадіжок особистого майна скоюється злочинцями, які користуються безпечністю людей, які надають можливість проникнення в житло, залишаючи незачиненими кватирки вікон, встановлюючи ненадійні засоби захисту своїх домівок.

За минулий тиждень працівниками Роменського МВ було зафіксовано кілька крадіжок, скоєних невідомими особами. Часто причиною проникнення до житла ставали  незачинені вікна та кватирки. В ніч з 27 на 28 вересня, за відсутності господині, злочинці проникли через незачинену кватирку до помешкання і викрали 2 тис. грн., які господиня тримала у шафі спальної кімнати. Такої ж суми грошей не стало і у пенсіонерки 1928 р. н., котра теж зберігала гроші у шафі у спальні. 1 жовтня близько 12 години до житлового будинку іншої пенсіонерки 1938 р. н., через незачинені двері проник грабіжник  і викрав 10 упаковок вати, настільний годинник та ікону. Загальна сума збитку склала 139 грн.

2 жовтня у кіоск, котрий розташований на центральному ринку, проникли невідомі особи та викрали 1294 грн. та продукцію. Даний кіоск охоронною сигналізацією обладнаний не був, що стало фактором, який «посприяв» крадіжці. Остаточна сума нанесеного збитку ще встановлюється. 3 жовтня у період часу з 7 до 13 години не відома особа через незачинену кватирку проникла до помешкання гр. С.,  1942 р. н., та викрала 1500 грн., які господар зберігав у серванті. По всіх цих фактах ведеться перевірка та встановлюються особи, які можуть бути причетними до крадіжок.

Вірогідність потрапляння сторонніх осіб до Вашої домівки залежить саме від Вас. Якщо Ви постійно будете дотримуватись певних правил, то проникнення до Вашого житла стане мало реальним. 

Радимо Вам:

 1.    Закріпити вхідні двері у вашу квартиру. Особливу увагу зверніть на зміцнення дверної коробки.

 2.    Обладнайте вхідні двері двома замками різної конструкції і постійно замикайте квартиру на обидва замки…

 3.    При першій можливості обладнайте квартиру охоронною сигналізацією, так ви практично виключите можливість крадіжки з квартири.

 4.    По узгодженню з житлово-комунальними організаціями встановіть в під’їздах замочно-переговорний пристрій. Зберігайте код в таємниці, не повідомляйте його незнайомим особам.

 5.    Не залишайте ключі від квартири під килимом, на електрощиті, в поштовому ящику, або інших «укромних», як вам здається, місцях. Злочинці не гірше від вас знають ці схованки.

 6.    При виході з квартири завжди закривайте балконні рами, вікна та кватирки.

 7.    У випадку, коли ви відсутні тривалий час, попросіть ваших знайомих, сусідів доглянути за квартирою, регулярно виймати кореспонденцію з поштової скриньки, або домовтесь з відділенням поштового зв’язку про припинення на даний період доставки пошти. Не зашторюйте вікна.

 8.    Перепишіть номера телевізора, магнітофона, відео та   радіоапаратури, цінних паперів та зберігайте їх в укромному місці.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Якщо ви повернулися додому та виявили вхідні двері в квартиру пошкодженими чи відімкнутими:

 –    не заходьте до квартири;

 –    запросіть сусідів;

 –    не заходячи до квартири, перевірте наявність там сторонніх осіб;

 –    терміново викличте міліцію;

 –    спостерігайте за квартирою до прибуття працівників міліції;

 –    якщо ви помітите злочинців, але у вас немає можливості затримати їх, не ризикуючи своїм життям та життям сусідів, намагайтесь запам’ятати їх прикмети, одяг, номер та марку автомобіля, направлення слідування. Все це повідомте наряду міліції.

Маємо надію, що наші поради та рекомендації допоможуть зберегти Ваше житло від злочинних посягань.

Якщо Вам що-небудь відомо про злочини, які скоєні або скоюються, просимо зателефонувати за т. 102, 2-12-30, 2-12-31, будемо Вам вдячні. Конфіденційність гарантуємо. 

Н.М.Войтенко, помічник  начальника по взаємодії з громадськістю та ЗМІ Роменського МВ

You may also like...