Мобільний телефон стає джерелом проблем

Кожного тижня кількість абонентів мобільного зв’язку зростає. Наразі, навіть оператори, не дадуть інформації про те, скільки в нашому місті власників мобільних телефонів та їх кількість вже нікого не дивує. Мобільний телефон у нашому житті набув рангу простого засобу спілкування, як у молодого покоління так і у загальної кількості громадян. 

Поширення мобільного зв’язку “підкинуло” роботи правоохоронним органам. Переглянувши кримінальні зведення, розумієш: навряд чи найдеться тиждень, коли не було б зареєстроване крадіжки мобільного телефону, адже легше видобутку, чим украсти мобільний телефон, просто не знайдеш. Та й ціна на мобільники – не з дешевих. 

Нерідко самі громадяни провокують злочинців до скоєння такої крадіжки, залишаючи свої телефони без нагляду або поклавши їх у зовнішні кишені. Усе це не проходить повз “пильні очі” зловмисників, і обов’язково находиться той, хто може зробити неправильні висновки. Часто викрадачів провокує молодь. Іноді дивно спостерігати, як діти темним вечором, йдучи по місту, розмовляють по мобільному вартість якого становить вище 1 тисячі гривень. Напевно, особливо старатись, щоб забрати мобільний телефон у маленької дитини, не треба.

Правоохоронці в свою чергу постійно проводять профілактичні заходи щодо недопущення та припинення скоєння подібних крадіжок. Якщо все ж таки трапляються крадіжки мобільних телефонів, проводять оперативну роботу по їх розкриттю та притягненню до кримінальної відповідальності викрадачів.

Лише за останній тиждень у Конотопському міському відділ міліції було зареєстровано 4 факти викрадання мобільних телефонів. У цих випадках власникам мобілок пощастило. Всі вони були знайдені та після проведення слідчих дій будуть повернуті господарям.

Так, 19 січня співробітники відділення кримінальної міліції у справах дітей Конотопського міського відділу міліції затримали 41-річного конотопця, який ще 8 грудня минулого року зайшов до будинку свого знайомого та викрав його телефон.

Того ж дня оперативники затримали раніше судимого 36-річного мешканця Недригайлівського району, який 7 січня близько 14 години зайшов привітати свого знайомого з різдвяними святами та, побачивши на столі дорогий мобільний телефон, вирішив присвоїти його.

А вже 22 січня правоохоронці затримали раніше судимого 46-річного жителя Конотопського району, який 21 січня шляхом вільного доступу викрав мобільний телефон з будинку 70-річної конотопчанки.

Аби уникнути неприємних ситуацій щодо викрадення мобільних телефонів, правоохоронці радять:

– ні при яких обставинах не давайте свій телефон незнайомцям. Ваша довірливість може зіграти на руку злочинцям. Часто зловмисники звертаються з проханням терміново подзвонити і пропонують за кілька гривень. Одержавши телефон тікають ;
– у громадському транспорті не бажано витягувати дорогу модель телефону, тим самим привертаючи увагу злочинців;
– особливо у вечірній час не слід, йдучи по вулиці, розмовляти по телефону;
– не носіть мобільний телефон на шнурку на шиї ;
– працівники міліції рекомендують батькам утримуватися дарувати неповнолітнім дітям мобільний телефон. У такий спосіб ви оберігаєте від ризику розстатися з телефоном і від можливих насильницьких дій з боку злочинців.

Якщо Ви все ж таки стали жертвою зловмисників, не бариться – звертайтеся до міліції з мобільного 102 безкоштовно.

Т.Кушнєрова, Помічник начальника Конотопського МВ ГУМВС в Сумській області
 

You may also like...