Сліди привели правоохоронців до браконьєрів

Хмельницькі правоохоронці затримали браконьєрів, які за допомогою металевих пасток полювали на диких звірів у Пархомівському лісництві.

Ще улітку місцеві єгері та їх помічники під час об’їзду свої «володінь» знаходили так звані петлі, встановлені невідомими зловмисниками. За місцем їх розташування знавці лісу могли одразу зрозуміти, якого звіра чекали побачити там браконьєри. Саморобні пастки розташовувались на тваринних стежках, давно протоптаних до водопою або годівничок, спеціально облаштованих для тварин працівниками лісового господарства. Чим вище від землі була пастка, тим більшого звіра планували упіймати зловмисники. Звірі на ходу чіплялися за металеві петлі ногами або головами і зустрічали там свою смерть. Жителі місцевих сіл часто розповідали лісничому про знайдені небезпечні пастки, але хто саме займався незаконним промислом встановити донедавна було важко.

Природа, яку нищили, сама прийшла на допомогу. Зима та метровий сніговий покрив навколо лісу, протяжністю у декілька десятків кілометрів, стали справжнім захисним кордоном для тварин. Працівники лісництва щоденно об’їжджають ліс на санях та за слідами, які вміють читати досконало, одразу дізнаються, яке життя вирує у лісі та як багато звірів і яких там знайшло прихисток.

Саме такі сліди, але уже людські, привели єгеря до пастки, у якій він знайшов напіврозірвану лисицями молоденьку косулю. Ці ж сліди довели працівника лісництва та дільничного інспектора міліції і до господи браконьєрів. Знахабнілі порушники закону, не криючись, прямо на подвір’ї серед білого дня розробляли свіжу тушку оленя та безсовісно заявили правоохоронцю, що випадково знайшли звіра у лісі, не пропадати ж добру. Але працівників міліції не проведеш, окрім цього у зловмисників були знайдені свіжозасолене м’ясо косулі та кістки звірів, раніше виловлених. Чоловіки розповіли, що таким чином забезпечували харчами сім’ю, оскільки власного господарства не тримали. Зловмисники зізналися, що заготовили та встановили у лісі більше сотні силець.

Відповідно до статті 248 («Незаконне полювання») Кримінального кодексу України зловмисникам загрожує обмеження волі на строк до 5 років.

Юлія Гринь, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області
 

You may also like...