Як «родич-казкар» ходив по довірливих бабусях і збирав гроші…

Як «родич-казкар» ходив по довірливих бабусях і збирав гроші, аж доки про його цікаві оповідки не дізналися у міліції 

Упродовж декількох місяців до Шахтарського міськвідділу міліції із заявами однакового змісту почали звертатися пенсіонери. Заявниці просили притягнути до кримінальної відповідальності незнайому молоду людину, що шахрайським шляхом заволоділа їхніми грошима.

Як розповіла старший слідчий Шахтарського МВ Наталія Кондрат’єва, перші дві заяви надійшли від мешканок Шахтарського району, яким уже понад 70 років. Потім жертвами шахрая стали ще три жінки такого ж віку. Довірливі пенсіонерки «попалися на гачок» афериста, який досить правдиво розповідав їм «цікаві історії». Як з’ясувалося у процесі слідства, у кожної потерпілої є близькі родичі, що проживають в Росії.

Якимсь чином молодій людині вдалося з’ясувати не лише це, але і деякі інші подробиці, що стосуються життя вибраних жертв. Приміром, у 77-річної Марії Григорівни (ім’я змінене) є два сини, які живуть в Росії, вони раз на рік приїжджають до неї в гості. Якось вдень, коли чоловіка не було удома, до неї в двір зайшов невідомий молодик. Представившись водієм старшого сина і без запрошення увійшовши до будинку, він сказав, що їх затримали на митниці з великою партією побутової техніки, придбаної її сином, а пропустять тільки після виплати штрафу.

На питання жінки про те, де сам син і чому він її не попередив, хлопець відповів, що той хотів зробити сюрприз батькам, і що він залишився на митниці, а його послав за грошима. Недовго думаючи, жінка віддала вказану суму. Йдучи, хлопець сказав, щоб хазяйка смажила картоплю, а вони приблизно за годину приїдуть. Але цього дня син не приїхав. Тільки наступного дня Марія Григорівна подзвонила синові, який, як з’ясувалося, нікуди не їздив.

За декілька тижнів схожа історія трапилася із 72-річною Лідією Петрівною. До двору її будинку під’їхав червоний автомобіль. Вийшла незнайома молода людина, привіталася і представилася Андрієм. Незнайомець звернувся до жінки по імені, на що остання дуже здивувалася, оскільки бачила його вперше. Андрій сказав, що проживає в Росії і є її далеким родичем.

Вони з тіткою Зоєю їдуть до неї в гості і везуть багато побутових приладів, але їх в місті Торезі зупинили працівники міліції і вимагають заплатити великий штраф. Також додав, що грошовий переказ, який робила Лідія Петрівна на ім’я своєї родички, що живе в Росії, остання отримала. Здивуванню жінки не було меж, адже днями вона дійсно відправляла переказ, але про це нікому не говорила. Увійшовши до будинку, хлопець, продовжуючи бесіду, дістав свої гроші і став їх демонстративно перераховувати, після чого сказав, що йому не вистачає певної суми і попросив її дати у борг.

Повіривши у все сказане, Лідія Петрівна віддала потрібну суму. Пообіцявши повернутися за годину, хлопець поїхав, а хазяйка готувалася до приїзду гостей. Але ні за годину, ні через дві, гості не приїхали.

Такий спосіб заробітку досить пристойної суми грошей дуже сподобався хлопцю, тому інші три злочини, з невеликими змінами, вельми схожі: після розказаної черговій бабусі «жалісної історії» з отриманими грошима шахрай зникав безслідно.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами оперативниками карного розшуку за підозрою в скоєнні цих злочинів був затриманий 22-річний житель міста Кіровське, раніше судимий. Провину свою він не визнав, але вона доведена зібраними по справі доказами, крім того потерпілі впізнали молодого «родича-казкаря». 

Вікторія Хибік, прес-служба Шахтарського МВ ГУМВС України в Донецькій області

You may also like...