На Черкасщине милицейские чины задержаны за проведение «липовых» техосмотров

На Черкащині за грати потрапили колишні керівники – заступник начальника обласної міліції та екс-керівник Державтоінспекції. Щоправда, поки що вони затримані в порядку статті 115 КПК України. Однак, зважаючи на всі обставини справи, певно, обмеження волі для екс-високопосадовців в погонах буде тривалим. 

Вони працювали за майже «класичною» схемою по зароблянню міліцією коштів. Було створено приватну фірму, яка спеціалізувалася на наданні платних послуг населенню по проведенню технічного огляду транспортних засобів. Звісно, що така фірма працювала при цілковитому покровительстві міліції, зокрема обласного управління Державтоінспекції. Адже без сплати коштів за відповідні послуги годі було сподіватися отримати заповітний папірець про проходження технічного огляду, а значить, і отримати де-факто дозвіл на подальшу експлуатацію свого «залізного коня». Тож водії чинно сплачували гроші посередникам. Ті ж справно ділилися з високим міліцейським керівництвом обласного рівня.

Наприкінці березня слідчим відділом прокуратури Черкаської області було порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Управління ДАІ ГУМВС в Черкаській області за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). В ході її розслідування в травні додатково була порушена ще одна кримінальна справа – стосовно директора приватного підприємства, яке фактично допомагало міліції вимагати кошти від населення начебто цілком легальним способом. Сам директор цього підприємства, який підозрювався у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, в ході подальшого розслідування свою вину визнав повністю. Він, зокрема, пояснив, що за попередньою змовою зі службовими особами обласного управління ДАІ Черкащини заволодів коштами в сумі близько 300 тисяч гривень.

Згодом було порушено ще одну кримінальну справу, її фігурантом став директор ще однієї приватної фірми. Втім, зі зміною прізвищ підозрюваних схема залишалася «класичною» – фірми, які приросли при ДАІ, годувалися самі й були непоганою годівницею для чиновників у погонах.

Чим більше розмотували клубочок службових злочинів, незаконного оббирання населення нав‘язуванням додаткових послуг, тим більше з‘являлося кримінальних справ та осіб, обвинувачених у привласненні чужого майна. На підставі зібраних документів було додатково порушено ще одну кримінальну справу – стосовно одного з колишніх заступників начальника Головного управління МВС в Черкаській області. Чи він був «ідейним натхненником» цієї афери – відповідь дасть подальше розслідування. Однак вже встановлено, що з вересня 2009 року по березень 2010-го він, вступивши в попередню змову з керівниками обласної ДАІ та двох приватних підприємств, організував непогане викачування коштів з кишень громадян.

З метою привласнення чужого майна вони надавали працівникам УДАІ ГУМВС України в Черкаській області бланки протоколів контролю колісних транспортних засобів на відповідність експлуатаційним вимогам, який нібито проводив приватний підприємець. При цьому даішники схиляли громадян сплачувати за кошти за перевірку технічного стану, в результаті за таку «послугу» було отримано ні багато ні мало – 328902 грн. Згодом ці гроші, переказані на рахунок приватного підприємця, перевели в готівку та розподілили між собою всі учасники цієї афери.

Наразі Міністром внутрішніх справ Анатолієм Могильовим дано вказівку провести додаткову перевірку всіх обставин скоєння цього порушення Закону та дати жорстку оцінку діям всіх працівників міліції, причетних до зловживань.

На жаль, викритий злочин є лише тією видимою частинкою айсберга системних зловживань з боку працівників міліції, над викриттям яких наразі працює Служба внутрішньої безпеки та Інспекція з особового складу, відповідно передаючи зібрані матеріали в прокуратуру. Інспектуванню піддається практично вся діяльність органів внутрішніх справ, проводяться грунтовні перевірки дотримання законності за всіма напрямками роботи міліції – починаючи від реєстрації звернень громадян до прийняття за ними законних рішень. Особлива увага приділяється дотриманню працівниками ОВС дисципліни, перевіряється і рівень службової підготовки, фахового рівня правоохоронців. Та основний акцент – на жорсткому виконанні норм Закону, за порушення яких неминуче покарання для всіх працівників міліції – незалежно від їхніх посад та звань.

ДЗГ МВС України
 

You may also like...