Шлях наркоманки: від спорту – до криміналу

Знайоме кожному слово «викрутка» (рос. «отвёртка») викличе у більшості цілком однозначні асоціації. Мабуть, усім хоча б раз у житті доводилося вправлятися з інструментом для закручування гвинтів або шурупів. Якщо добре поміркувати, пригадається й інше значення цього слова: «народний» коктейль з горілки та соку. І лише міліцейські оперативники вкладають у це слово ще один варіант змісту. «Отвёрточниками» вони звуть окремих представників злодійського ремесла. Тих, що покладаються на неуважність потенційної жертви. Мовляв, господар речей відвернувся, відволікся на щось, «спіймав ґаву» — і злодій спритно використовує отриманий шанс на успішну крадіжку. 

Представницю саме такого різновиду крадіїв затримали працівники карного розшуку Чернігівського міського відділу УМВС. 31-річна Ірина – досвідчена професіоналка, вже відбувала покарання за такі ж самі крадіжки. Наркоманка зі стажем. Викрадала з магазинів та ринкових прилавків купальники, туфлі, гроші. Викрадені речі одразу ж продавала, а гроші витрачала на наркотики. Чим менше грошей вдавалося здобути за одну крадіжку, тим більше таких злочинів жінці доводилося скоювати. Адже спотворений наркотиками організм безжально вимагав чергову дозу…

Кримінальна біографія Ірини практично нічим не відрізняється від кримінальних біографій інших злочинців. Сумна і не цікава. А от як вона стала такою…

У сім’ї, де підростала Ірина, було ще двоє дівчат. Батько покинув сестер разом з їхньою матір’ю, коли дівчата були ще малими. Але жінка вирішила, що поставить їх на ноги самотужки. Влаштувалася продавцем на ринок. Багато працювала, мало заробляла. Робота відбирала увесь час, якого відтак катастрофічно не вистачало на виховання доньок.

Доглядати за молодшими Іриною та Любою, таким чином, мусила найстарша сестра Олена. І спочатку все нібито йшло добре. Дівчати росли, почали займатися спортом, мали певні спортивні досягнення. Навіть десь далеко, на обрії, завидніла перспектива професійної кар’єри у спорті.

Все скінчилося в один день. Коли Олена спробувала… наркотики. Почалося падіння, як моральне так і фізичне. Все це відбувалося на очах менших сестричок. А щоб Олені було «веселіше» та не так самотньо, вона поступово «підсадила» на голку спочатку Любу, а потім і найменшу, Ірину. Три сестри – три наркоманки. Спочатку гроші на наркотики були потрібні лише одній з сестер. А потім – усім трьом.

Дівчата закинули професійний спорт. Почали займатися «кримінальним» спортом – крадіжками. Але Олена швидко «скололася»: не витримало серце і вона померла. За серію крадіжок працівники міліції затримали Любу. Зараз вона відбуває покарання в місцях позбавлення волі. А тепер це ж саме чекає і на Ірину.

Колишня спортсменка затримана, перебуває на підписці про невиїзд. За чотирма фактами крадіжок, у скоєнні яких вона обґрунтовано підозрюється, порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України («Крадіжка»). Передбачена відповідальність — до 5 років позбавлення волі.

 

 

Наталія Човпило ВЗГ УМВС України в Чернігівській області

You may also like...