600 тисяч доларів – «відкупний» за теракт, якого не сталося

Диваків й вигадників на цьому світі вистачає. Особливо людська фантазія виявляє свою багатогранність у все нових і нестандартних підходах до стрімголового збагачення або завоювання певної славнозвісності, що можна раз по разу спостерігати у навколишньому житті. Така вже ненаситна природа «сапієнса». Втім, бувають настільки унікальні задумки й ідеї, що навіть досвідчений науковець, який знається на типології вигадок людського племені, не зразу знайде оцінку того, що сталося уранці 9 серпня у доволі скромному містечку Пирятин на Полтавщині.

Працівники української міліції та їхні колеги з СБУ донині не відали такого нахабства й до певної міри збоченої самовпевненості, з якою вони зустрілися під час викриття зграї неординарних вимагачів. Як виявилося, на уславленій Гоголем землі цілеспрямовано готується рекетирський напад на… місцеві правоохоронні органи!

В кінці липня у 17-літнього безробітного мешканця Пирятина Т. та його кількох знайомців невідь звідки з’явився доволі сміливий і ще незвіданий як для України план шляхом погроз на адресу міліції та СБУ про скоєння теракту змусити спецслужби… виплатити новоявленим «корсарам» 600 тисяч доларів! Про такі наміри, підкріплені відомостями про виготовлення змовниками реальної «пекельної машинки» та анонімним телефонуванням-залякуванням, днями довідалися оперативні служби.

Зволікати в цій справі не можна було ні на годину, що згодом підтвердили наслідки перевірки, не перший погляд, явної нісенітниці – ну хто у здоровому глузді вимагатиме у всесильних «органів» хоч які відкупні, тим більше сотні тисяч доларів? Тим не менше, одного серпневого дня правоохоронцям вдалося вийти на слід головного ідейника й підбурювача «рекетирсько-терористичного» наскоку.

Спершу пирятинцю Т. до певної міри пощастило – йому випала нагода втекти і він мало не щезнув з поля зору учасників спецоперації, але засідка була організована доволі професійно і пастка спрацювала чітко.

Затриманий фігурант оперативної розробки оповів про те, що самостійно виготовлений вибуховий пристрій він разом із кількома поплічниками (24-29-річні мешканці Полтавщини) збирався застосувати у дуже людному місці Києва. Такими чином останні мали заявити про реальність своїх намірів у разі відмови представників державних органів виплатити їм кошти.

Примітно, що молодики схему «бомби» та спосіб її виготовлення роздобули у мережі Інтернет. Вже встановлено, що натхненник власним коштом придбав складові елементи саморобної вибухівки, а його помічники відшукали оболонку майбутнього пристрою, замаскованого під термос.

Наразі співробітники вибухо-технічної служби вилучили всі елементи «пекельної машинки», які вже направлені на експертне дослідження. Вирішується питання щодо порушення кримінальної справи, проводяться невідкладні слідчі дії.

ДЗГ МВС України

You may also like...