ДСР заблокував 14 схем ухилення від військової служби, організатори яких отримали понад ₴4,5 млн. хабарів

Загалом упродовж тижня поліцейські викрили 19 осіб – голів ВЛК та МСЕК, лікарів, службовців митниці та навчальних закладів, посадовців ТЦК та цивільних. Кожен з фігурантів пропонував різноманітні способи, аби чоловіки призовного віку мали змогу уникнули служби. Залежно від складності «проблеми» вартість коливалася від 2 000 гривень до 32 000 доларів. Про це повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Викриті організатори й учасники корупційних та злочинних схем за гроші гарантували військовозобов’язаним отримати так званий «білий квиток» або безперешкодний виїзд за кордон. Упродовж тижня співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції спільно зі слідчими обласних управлінь поліції заблокували 14 схем, в яких фігурують 19 зловмисників. Вони пропонували «клієнтам» кілька варіантів відтермінування:

• висновок комісії про непридатність до військової служби

• отримання жінками групи інвалідності для подальшого оформлення догляду за ними

• зарахування на денну форму навчання до закладів освіти

• оформлення пакета документів для безперешкодного виїзду за кордон

• переправлення поза межами офіційного пункту пропуску лісовою місцевістю

• надання коду для ідентифікації в системі «Оберіг» чи військово-облікові документи.

Залежно від обраного варіанту та особи, яка обіцялася посприяти у «вирішенні питання», вартість коливалася від 2000 гривень до 32 000 доларів.

Співробітники територіальних управлінь з Луганщини, Полтавщини, Київщини, Львівщини та Кіровоградщини викрили голів та членів МСЕК та ВЛК. Вони підроблювали медичні довідки та виносили рішення, на підставі яких чоловіків визнавали непридатними до служби. Відтак у тих з’являлася можливість знятися з військового обліку. До прикладу, голова експертної комісії з Луганщини свої послуги оцінив у 10 000 гривень, колега з Полтавщини – у 9000 доларів. Голова ВЛК та лікар у Кіровоградській області брали 2000 доларів, а лікар ВЛК на Львівщині отримав 4500.

У Києві та Одесі затримали двох посадовців вищих навчальних закладів. Ті за 1000-2000 доларів зараховували на денну форму навчання, що також було законною підставою отримати відстрочку.

У Львові митник свою допомогу з виїздом поза межами офіційного пункту пропуску лісовою місцевістю оцінював у 10 000 доларів, а оформлення фіктивних документів із висновком ВЛК про непридатність – 13 000 доларів.

В Житомирській області ділок обіцяв допомогти знятися з обліку за 20 000 доларів, а на Харківщині за вирішення аналогічного питання «бізнесмен» отримав 32 000 доларів.

На Миколаївщині та Запоріжжі учасники схем гарантували «клієнтам» організувати їх перетин кордону за 12 000 та 8000 доларів.

На Прикарпатті заступник начальника обласного ТЦК та начальник районного ТЦК та СП за 1 000 доларів пропонували безперешкодно отримати код для ідентифікації в системі «Оберіг» чи військово-облікові документи. Заступник командира роти охорони цього ж районного центру комплектування брав 2000 гривень за непритягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку та 400 доларів – за надання електронного коду для ідентифікації в системі.

Наразі усім організаторам та учасникам схем слідчі повідомили підозри. Загальна сума отриманих ними «винагород» сягає 4,5 млн грн.

Залежно від ролі, дії підозрюваних кваліфіковані за наступними статтями Кримінального кодексу України:

– ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою)

– ст. 369-2 (Зловживання впливом)

– ст. 366 (Службове підроблення)

– ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Частині з підозрюваних суд вже обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, щодо решти – розглядаються клопотання.

Заходи з викриття проводилися спільно з регіональними управліннями СБУ під процесуальним керівництвом обласних та спеціалізованих прокуратур.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

 

You may also like...