Ексголова НАЗК гостро відреагував на закриття Урядом реєстру «спонсорів війни»

«Росія і її агенти в Україні зацікавлені в тому, щоб реєстру не було», – Новіков

Кабмін вирішив закрити реєстр міжнародних спонсорів війни, яке впродовж двох років поповнювало Нацагентство з питань запобігання корупції. Колишній голова НАЗК Олександр Новіков в коментарі «Главкому» заявив, що це не відповідає інтересам України, а уряд фактично діє проти Офісу президента.

Новіков також нагадав, що, відповідно до Конституції України, Конвенції проти корупції, закону «Про запобігання корупції» і зобов’язань України перед Євросоюзом НАЗК є незалежним органом. «Тобто таке рішення уряду – це перевищення повноважень з його боку. І якщо НАЗК раптом виконає це рішення, воно діятиме не в повній відповідності до цих документів», – наголосив він.

«Росія і її агенти в Україні зацікавлені в тому, щоб такого реєстру не було, щоб міжнародний бізнес продовжував працювати в Росії і підсилював її технологічно, менеджерськи і фінансово. Я впевнений, що на підготовку і прийняття такого рішення  вплинули якраз ті люди, які працюють в інтересах нашого ворога», – підкреслив Олександр Новіков.

Ексголова НАЗК заявив, що рішення уряду «знаходиться поза межами правового поля, є нелегітимним, не обов’язковим до виконання».

Нагадаємо, 19 березня питання закриття списку спонсорів війни обговорювали на розширеному засіданні Кабміну в присутності секретаря РНБО, голови СБУ, генерального прокурора та голови Національного агентства з питань запобігання корупції. Також у засіданні взяли участь представники іноземних посольств та Євросоюзу.

Рада національної безпеки й оборони зазначило, що вся вичерпна інформація щодо санкцій тепер міститься у Державному реєстрі санкцій, тому необхідності в додаткових інституціях більше немає. Національне агентство з питань запобігання корупції теж погодились, що існує питання щодо подальшого функціонування списку. // Главком

You may also like...