Ідентифікувано чотирьох окупантів, які знущались із цивільних на Київщині

Державне бюро розслідувань оголосило підозри чотирьом військовослужбовцям у порушеннях законів і звичаїв війни.

Тексти підозр опубліковані на сайті Офісу генпрокурора.

На початку березня 2022-го в умовах російського вторгення на Київщину поблизу села Вишеград Бучанського району було облаштовано командний пункт армї і засоби звʼязку.

Командування 36-ї загальновійськової армії, у тому числі невстановлений військовий із позивним «Лампас», дали вказівку командирам військових підрозділів шукати місцевих патріотів і тих, хто може заважати окупаційній політиці.

Командир 37-ї окремої гвардійської мотострілкової бригади із позивним «Буран», перебуваючи у селі Мотижин, дав команду своєму заступнику полковнику Іванові Кию та іншим нижчестоящим військовим облаштувати штаб бригади, а також місце несвободи для цивільних заручників та визначити військовослужбовців, які будуть конвоїрами.

Кий, достовірно знаючи, що на тимчасово окупованій території є патріотично налаштовані мешканці, віддав військовослужбовцям, у тому числі, лейтенанту Магомеду Магомедову, командиру розвідувальної роти невстановленому військовослужбовцю на імʼя Давід, сержанту Георгію Раднатарову та військовослужбовцю із позивним «Свинець» явно злочинний наказ затримувати таких осіб і впливати на них усіма можливими методами.

5 березня 2022 року в денний час командир розвідувальної роти, невстановлений військовослужбовець на імʼя Давід, сержант Раднатаров, військовослужбовець із позивним «Свинець» та інші невстановлені солдати, перебуваючи на бойових позиціях у селищі Вишеград, помітили цивільний автомобіль Toyota Prado чорного кольору, що наближався в їх сторону.

Росіяни почали хаотичну стрільбу в результаті чого машина зазнала механічних пошкоджень і, втративши керування, врізалася у стовп біля будинку № 2 по вулиці Шевченка в селі Вишеград.

Солдати побачили водія і, демонструючи зброю, наказали йому вийти з салону й лягти на асфальт. Далі окупанти підійшли до чоловіка і взутими у військові берці ногами били його по тулубу, звинувачуючи його за надуманим приводом у тому, що під час хаотичної стрільби по його автомобілю нібито поранили свого військовослужбовця. Солдати відібрали в потерпілого Iphone XR і 2000 євро і конвоювали його до приватного будинку і протягом години утримували в одній із кімнат, погрожуючи фізичним насильством.

Раднатаров

Пізніше чоловіка вивели у двір, поставили на коліна біля паркану та били взутими у військові берці ногами по тулубу. Після побиття Раднатаров допитував потерпілого, обіцяючи застосувати ніж, вогнепальну зброю, погрожував катуванням і убивством.

Після імітації розстрілу і примусу до державної зради, нічого не добившись, чоловіка конвоювали у лісопосадку і, завівши руки за спину, привʼязали до дерева. Так потерпілий провів усю ніч на відкритій місцевост при темпертурі повітря нижче нуля.

Про заручника доповіли полковнику Кию і наступного ранку він наказав привести його. Кий також погрожував чоловікові і змушував його давати свідчення щодо місць розташування військових формувань Збройних Сил України. Почувши відмову, Кий наказав привʼязати чоловіка до дерева до наступного ранку.

Крім того, 6 березня командир розвідувальної роти, невстановлений військовослужбовець на імʼя Давід, сержант Раднатаров та інші невстановлені військовослужбовці 37-ї ОМСБ прибули в село Марʼянівка.

На вулиці Колгоспній вони побачили цивільного, який рухався пішки від вулиці Марʼянівська до вулиці Колгоспна. Чоловіка затримали, відібрали в нього телефон Xiaomi і конвоювали до місця розташування штабу, а саме до лісонасадження у північно-західному напрямку від села Вишеград.

Потерпілого також привʼязали до дерева і після цього били взутими у військові берці ногами по тулубу. Далі Кий віддав наказ лейтенанту Магомедову провести допит заручника із застосуванням фізичного насильства, після чого доставити йому особисто для подальшого допиту.

Після невдалих спроб допиту Кий наказав привʼязати потерпілого до дерева і утримувати в такому положенні до наступного ранку. Наступного дня заручника перевели до місця тимчасової дислокації 37-ї ОМСБ та розташування артилерійських установок САУ 2С3 «Акація» біля села Вишеград. Там його знову привʼязали до дерева на ніч.

Крім того, 7 березня між селами Мотижин і Ясногородка повз бойові позиції росіян рухався Фольксваген Мультівен. Водія затримали, збили з ніг і пограбували: відібрали айфон, 20 тисяч доларів, макбук і наручний годинник. Потерпілого посадили в вириту в землі яму, били прикладами зброї і погрозами змушували розповісти про розташування підрозділів ЗСУ.

Нічого не добившись, невстановлений солдат почав катувати заручника і різав йому ножем вказівні пальці і мізинці.

Пізніше чоловіка на військовій техніці відвезли до лісопосадки поблизу села Вишеград і передали офіцеру розвідувального штабу 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу РФ Оскару Ситдікову. Останній утримував потерпілого привʼязаним до дерева і бив руками по тулубу, вимагаючи інформацію про місця розташування українських військових.

Пізніше, оглядаючи особисті речі затриманого, Ситдіков знайшов спортивний пістолет Glock 17, яким потерпілого нагородили за сприянння органам Державної пенітенціарної служби України.

Але в цей час поруч був заступник командира бригади Кий. Він, побачив в руках у Ситдікова пістолет, підійшов і забрав його собі.

8 березня усіх трьох заручників перевели до підвалу в садибі Шибинського лісництва по вулиці Кооперативна, 34Б, села Шибине, Бучанського району, Київської області.

Із 8 до 12 березня потерпілі утримувалися в цьому підвалі, що охоронявся солдатами. // Судовий репортер

You may also like...