Повідомлено про підозру кіберзлочинцю, який виманював банківські дані у громадян Канади та США

Працівники ДБР повідомили про підозру чоловіку, який викрадав персональні та банківські дані за допомогою шкідливого програмного забезпечення та фішингу. Жертвами шахрая були громадяни Канади та США.

Чоловік почав займатися протиправною діяльністю ще у 2017 році. Спочатку він розробляв та продавав шкідливе програмне забезпечення, яке дозволяло викрадати персональні дані зі смартфонів. Згодом він почав займатися фішингом – створенням сайтів, посилань та програм, які викрадали дані користувачів для доступу до банківських рахунків та інших фінансових сервісів. До цієї діяльності він залучив щонайменше шість спільників, особи яких наразі встановлюються.

Отримані дані чоловік продавав за криптовалюту.

З кінця 2020 року досудове розслідування здійснювали співробітники Нацполіції, а близько пів року тому справу передали ДБР.

Слідство встановило, що фігурант незаконно заробив щонайменше 3,5 млн грн.

Чоловік підозрюється у створенні, розповсюдженні шкідливих програмних засобів, несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин, легалізації майна за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 361-1, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 209 КК України).

Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення 2 млн грн застави.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Вінницька обласна прокуратура.

ДБР

You may also like...