У Жовтих водах до 2-х років ув’язнення засудили співробітницю мерії, яка взяла ₴6 тисяч за вплив на головного архітектора

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області визнав жінку винуватою у зловживанні впливом.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 3 серпня.

Обвинувачена була начальника відділу з питань розвитку підприємництва та захисту прав споживачів Жовтоводської міської ради.

Восени 2021-го фізособа-підприємець захотів встановити на білбордах міста рекламу виробництва меблів. На основі довіреності він залучив фахівця, який мав отримати для нього дозвіл у мерії на розміщення зовнішньої реклами. Але усі намагання останнього виявилися даремними: у мерії постійно знаходили недоліки і повертали документи. Тоді представник підприємця звернувся до свого знайомого і той також не мав успіху: чиновники чіплялись до кожної букви і, зрештою, головний архітектор начебто прямо заявив, що вони ніколи не отримають дозвіл поки не заплатять. При цьому архітектор сказав всі питання вирішувати через обвинувачену і гроші передадати через неї.

У подальшому начальник відділу з питань розвитку підприємництва та захисту прав споживачів нібито запропонувала свою допомогу за 6 тисяч гривень неправомірної вигоди. Після отримання цих коштів її було викрито.

Із шухляди стола вилучили гроші, обмотані резинкою. На запитання слідчого чиновниця відповіла, що гроші до її кабінету приніс чоловік для передачі головному архітектору для вирішення питань з оформлення ескізного проекту.

У суді обвинувачена скоєння злочину заперечувала. Вона розповіла, що заявник начебто звертався до неї раніше, бо хотів торгувати біля Палацу культури на новорічно-різдвяні свята. Заявник цікавився, скільки це буде коштувати, але вона відповідала, що міська рада організовує ярмарок і це не оплачується.

Після свят цей чоловік попросив допомогти його знайомому у встановленні білбордів, дізнатись, що з його документами і хто взагалі цим займається, що робити далі. Вона погодилась провести його в управління і представити.

Обвинувачена висунула власну версію, що отримані гроші — це плата за ескізний проєкт, який виготовив член будівельної ради при Жовтоводській міській раді, незалежний проєктант, який робить всі ескізні проекти, які проходять через управління ЖКГ, офіційно надає послуги і платить податки. Заявник сказав, їй, що це гроші, які він винен їм за виконану роботу. Вона не зрозуміла про кого сама йшла мова, але знала, що проєктант офіційно бере гроші. Тому, коли взяла ці гроші, не думала про винагороду для себе, про це мова начебто ніколи не йшла.

Але суд вважає, що пояснення обвинуваченої не підтверджуються доказами. У матеріалах справи є записи розмов фігурантів.

— Я ему сказал то вы говорили, с кем мне расчитываться? Он сказал туда к…

— Ладно, тогда все мне отдавай.

Відвідувач дістає з сумки гроші.

— Тут шесть.

— Я ему передам все не переживай.

Чоловік передає кошти.

— За это ты не переживай. Я все ему передам.

— Тут шесть.

До заявника у цій справі застосували заходи безпеки і суд допитував його з іншого приміщення так, щоб унеможливити його ідентифікацію.

Він розповів, що головний архітектор на запитання, як розрахуватися, сам сказав йому піти до обвинуваченої і розрахуватись із нею. Тому він передав гроші обвинуваченій, а вона тільки спитала, чи все там добре. Потім узяла гроші і поклала в шухляду, від грошей не відмовлялась.

Початково у заяві до поліції йшлося про те, що головний архітектор мерії вимагає 15 тисяч гривень за надання дозволу на розміщення реклами. Однак у подальшому архітектору звинувачень не висували.

Жінку визнали винною у зловживанні впливом (ч.2 ст.369-2 КК). Оскільки це корупційний злочин, то умовне покарання неможливе.

Санкція передбачає також покарання у виді штрафу. Але суд не побачив обставини, які помʼякшують покарання.

У підсумку ексчиновницю засудили до 2 років реального увʼязнення.

Запобіжний захід обвинуваченій не обирали. Вона поки не затримана і може оскаржити вирок.

You may also like...