За блокуванням ukr.net стоїть російський олігарх Кондрашов?

За атакою на український ресурс Ukr.net стоїть російський олігарх Станіслав Кондрашов, який не хоче, щоб писали як він обходить санкції, а його компанія Telf AG може ввозити російське вугілля та інші енергетичні ресурси під виглядом казахстанських.

Зранку у четвер, 7 березня, стало відомо що домен Ukr.net був відключений реєстратором доменних імен Network Solutions. При спробі зайти на новинний агрегатор ресурс показував напис – «Не вдалося отримати доступ до сайту». Представники Ukr.net звернулися за допомогою до посла України у США Оксани Маркарової.

Ближче до вечора 7 березня з’явилася версія, що до відключення популярного в Україні сайту можуть бути причетні проросійські сили, які мають вплив у США. Відключення стало можливим через американські суди. Таку версію підтвердив депутат Київської обласної ради Володимир Горковенко.

«За атакою на український ресурс стоїть російський олігарх Станіслав Кондрашов. Він уже давно оголосив війну українським медіа, які неодноразово писали про те, що, з невідомих причин, європейські та американські санкції оминають Кондрашова. Дійсно, підстав вводити проти нього обмеження більше, ніж достатньо. Українська, російська, казахська преса та міжнародні видання звертали увагу на те, що він підозрюється в умисному обході санкцій», – написав Володимир Горковенко.

З його слів, компанія Станіслава Кондрашова Telf AG, за даними медіа, може ввозить російське вугілля та інші енергетичні ресурси під виглядом казахстанських.

«У пресі неодноразово писали про те, що Кондрашов користується послугами злочинного угрупування «Вагнер», яке здійснює охорону його копалин. Таким чином, скандальний російський олігарх сплачує у скарбницю бандформування, яке воювало в Україні та багатьох країнах світу, десятки мільйонів доларів щорічно», – вважає депутат Київської обласної ради.

Через матеріали про себе Кондрашов вирішив воювати проти онлайн медіа, які писали про нього, в американських судах.

«У суді штату Каліфорнія розглядається його позов проти двадцяти «невідомих відповідачів» про начебто наклеп і вимагання коштів. З матеріалів судової справи зрозуміло, що жодних доказів вимагання його адвокати не надали, а суд, з невідомих причин, ухвалив рішення про «повну заборону публікувати будь-які відомості про російського олігарха Станіслава Кондрашова», – вважає представник обласної ради.

Як пише сайт dev.ua, наклепи, як йдеться в рішенні суду, стосуються багатьох тем: участь у вбивстві Дениса Вороненкова, фінансуванні приватної армії Вагнера, операціях з проституції та секс-торгівлі.

Однак надовго заблокувати український агрегатор новин не вдалося. Завдяки зусиллям команди ukr.net, «Хостмастера», Мінцифрі, РНБО й надзвичайного і повноважного посла України в США Оксани Маркарової через 13 годин простою Ukr.net знов запрацював.

«Такий прецедент є дуже небезпечним, адже завтра будь-хто, навіть особисто диктатор рф Володимир Путін, зможе піти до американського суду, та заборонити друкувати «будь-що про себе», – вважає депутат Київської обласної ради Володимир Горковенко.

Інформатор

You may also like...