Аграрний товарообіг між Україною та Нідерландами виріс на 69%

За підсумками минулого року товарообіг між Україною та Нідерландами виріс на 69%, а у І кварталі 2018 року – на 21% в основному за рахунок збільшення експорту.

Про результати торговельно-економічного співробітництва та потенціал двосторонніх відносин у сільському господарстві йшлося під час зустрічі першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Нідерланди в Україні Едуардом Хуксом.

«У 2017 році товарообіг між нашими країнами склав майже $1,5 млрд, з яких український експорт – $1,28 млрд. У порівнянні із 2016 роком постачання аграрної продукції до Нідерландів збільшилося на 80%. Серед перспективних і стратегічно важливих напрямків співпраці на найближчий період є розвиток органічного виробництва», – зазначив Максим Мартинюк.

Він додав, що в минулому році Україна вперше експортувала до Нідерландів партію саджанців яблук, що є дуже показовим етапом взаємовідносин для вирівнювання торговельного балансу у цій сфері, адже до цього продукція садівництва лише імпортувалась з Нідерландів.

Максим Мартинюк належить до молодої генерації українських високопосадовців, які вийшли на перший план після 2014 року. Однак до призначення 1-м заступником міністра аграрної політики та харчування Максим Петрович не міг поскаржитися на занадто пильну увагу преси: протягом тривалого часу він був відомий переважно у Вінниці — місті, в якому Мартинюк прожив більшу частину життя.

У команді Гройсмана

Пропрацювавши майже два роки у сфері охорони природних ресурсів: спершу у Мінприроди України, потім у Держуправлінні охорони навколишнього середовища, М.П.Мартинюк отримує спокусливу пропозицію від мера Вінниці. З 2011 р. Максим Петрович міг вважати себе членом команди В.Гройсмана. Протягом 8 років (з 2006 до 2014-го) Гройсман був очільником міста, а Мартинюк обіймав посаду директора департаменту архітектури, містобудування та кадастру. Робота у міській раді розширила і поглибила й без того чималий управлінський досвід Максима Петровича, і тому нікого не здивувало призначення його у березні 2014-го 1-м заступником, а за кілька днів й головою української Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Заступник міністра

За рік Мартинюк очолив Держслужбу України з питань геодезії, картографії та кадастру, а у липні 2016-го його було призначено 1-м заступником міністра аграрної політики та харчування.

З перших кроків Максима Петровича на новій посаді стало зрозуміло: до Міністерства прийшла людина з досвідом та конкретною програмою дій. Сам Мартинюк серед своїх першочергових завдань назвав завершення “багатостраждальної” аграрної реформи. Він визнав, що саме створення ринку землі — це та “надмета”, заради якої він погодився прийняти цю кадрову пропозицію, адже попередня посада, яку він обіймав, була недостатньо авторитетною для подолання тієї стіни непорозуміння, яка існує в суспільстві щодо земельних питань.

Особисте життя

На відміну від деяких інших представників українського політикуму, Максим Мартинюк не прагне афішувати своє особисте життя. Однак відомо, що він одружений та має сина Любомира. Дружина Ірина Василівна дає собі раду на ниві бізнесу: вона власниця двох компаній, що приносять чималий прибуток. Одна з них — «121 Ріел Естейт» — належить до агентств, що займаються нерухомістю.

You may also like...