Компанія-прокладка, власник якої відсидів за вбивство, намагається повторно стягнути з держпіприємства 29 млн грн

Компанія «Сегмент ЛТД»  судиться з Держпідприємством обслуговування повітряного руху України — «Украерорухом», прагнучи вдруге стягнути з нього 29 мільйонів гривень. У квітні Господарський суд Київської області прийняв рішення на її користь. Того ж місяця в «Сегменті» змінився власник: новим став засуджений раніше за вбивство мешканець Сєвєродонецька. Представники держпідприємства звернулися до поліції із заявою про шахрайство.

Днями перемогу «Сегмента» було скасовано в апеляційній інстанції.

Украерорух торік сплатив понад мільярд гривень податків

Про це повідомляє видання «Слідство.Інфо», репортер якого був присутній на судовому засіданні Північного апеляційного господарського суду 2 червня, який розглядав справу.

Як  з’ясували журналісти видання, 7 квітня поточного року Господарський суд Київської області задовольнив скаргу «Сегмента» й зобов’язав Державну виконавчу службу поновити провадження щодо стягнення з «Украероруху» 29 мільйонів гривень. У реєстрі судових рішень цю ухвалу досі не опубліковано, однак її копія є в розпорядженні  редакції Слідство.Інфо.

Ідеться про кошти, які держкомпанія нібито заборгувала за ремонтні роботи, виконані ще в 2014 році. Маючи претензії до результату, акти виконаних робіт «Украерорух» не підписав. «Сегмент» звернувся до суду з вимогою сплатити 29 млн грн — і, зрештою, виграв справу. У жовтні 2016-го «Украерорух» сплатив цю суму, ще й доплативши після тривалої судової тяганини понад 150 тисяч гривень судового збору.

Тоді держвиконавець закрив провадження. Утім, представники «Сегмента» із цим не погодилися, і вже в цьому році знову звернулися до суду — із вимогою поновити провадження щодо стягнення цих коштів. Господарський суд Київської області цю їхню вимогу підтримав.

Виконавча служба поновила провадження, а в «Украерорусі» заявили про шахрайські дії з боку компанії. «Замах на злочин полягає у спробі компанії ТОВ «Сегмент ЛТД» повторно стягнути близько 30 мільйонів гривень, які «Украерорух» сплатив ще в 2016 році», — повідомили на офіційному сайті держпідприємства на початку травня.

Утім, як довідалися журналісти «Слідство.Інфо», Північний апеляційний господарський суд 2 червня за скаргою «Украероруху» скасував судове рішення про поновлення виконавчого провадження.

Представник «Сегмента» Олександр Флященко в суді підтвердив, що компанія отримала кошти від «Украероруху», проте, на його думку, немає підтверджень, що ці гроші стосуються виконання поновленого нещодавно провадження.

«Так, фірма отримувала гроші. Але чи дійсно вони надійшли на виконання цього наказу? Немає підтвердження. Тобто, якщо наказ виконано – будь ласка, в нас є стаття 328 Господарського процесуального кодексу: виконавчий документ визнається таким, що не підлягає виконанню», — заявив представник «Сегмента» в суді. Чи оскаржуватиме компанія рішення у касації, сказати «Слідству.Інфо» Флященко відмовився, заявивши, що ЗМІ це не стосується.

Натомість старший партнер адвокатського об’єднання «Овчаров та Партнери» Олексій Гнатенко в коментарі виданню зауважив, що наразі немає підстав стягувати кошти з «Украероруху» повторно.

«Відновлення провадження жодним чином не дає підстав для повторного стягнення коштів, уже сплачених на рахунок ТОВ «Сегмент ЛТД». Просто закриттю провадження має передувати процедура належного оформлення коштів», — пояснює адвокат.

У квітні цього року в «Сегменті» змінився власник та керівник. Ним став Сергій Колмиков — мешканець міста Сєвєродонецьк, що на Луганщині. Як довідалося «Слідство.Інфо» із реєстру судових рішень, у 2006-му його засудили до 10 років ув’язнення за умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Згідно з ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області, у 2014 році за хорошу поведінку Колмикова умовно-достроково звільнили.

У коментарі «Слідству.Інфо» Колмиков підтвердив, що є власником «Сегменту». Водночас, за його словами, про судові засідання за участі цієї фірми йому не відомо. Хто такий Олександр Флященко, який представляє компанію в суді, він теж не знає.

Також, як ми дізналися, «Сегмент» фігурує у кримінальному провадженні від квітня 2014 року щодо розтрати майна та зловживання службовим становищем. За даними слідства, службовці «Украероруху» впродовж 2012-2014 років розтратили майже 57 мільйонів гривень державних коштів.

Зокрема, як повідомляло офіційне слідство, «Украерорух» перерахував ці кошти «Сегменту» як аванс за роботи, які, за даними слідчих, виконано не було. Також, як ідеться в судовому рішенні, потім представники компанії перерахували ці гроші на рахунки підприємств із ознаками фіктивності. Останні ухвали щодо цієї справи датовано груднем 2014-го. Слідчі, зокрема, отримали низку дозволів на проведення обшуків.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України», одним із бенефіціарів якої вважають бізнесмена Ігоря Коломойського, заборгувала «Украероруху» 1,2 мільярда гривень. Це — третина річного доходу держпідприємства за надані послуги, а відтак воно переживає скрутні матеріальні часи і навіть змушене скорочувати штат працівників.

Заборгованість МАУ почала наростати із серпня 2018 року. Коли «Украерорух» спробував стягнути борг і повідомив про припинення обслуговування, авіакомпанія через суд домоглася заборони національному провайдеру зупиняти їхні польоти. Відтоді борг продовжив зростати.

Фірма «Сегмент ЛТД» була заснована у вересні 2011 р. і має 1 тис грн. статутного капіталу. Першим власником компанії був Ігор Герасимюк, відомий як власник і директор ТОВ «Юридичний консалтинговий центр», пізніше фірму переоформили на Тамару Коршун. Раніше фірма «Сегмент ЛТД»  часто використовувалась як «прокладка» за часів Януковича.

You may also like...