Чоловіка, який допомагав бойовикам «ЛНР» вербувати працівників СБУ, ув’язнили на 5 років

Шевченківський районний суд Києва визнав уродженця Луганська Віталія Васильєва винним у державній зраді.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 13 квітня.

У лютому 2020-го у зв’язку чоловік, бажаючи оформити паспорт громадянина т.зв. «ЛНР», виїхав на тимчасово окуповану територію Луганської області, а саме до міста Луганська.

Так він зустрівся зі своїм знайомим співробітником т.зв. «МДБ ЛНР» окупаційної адміністрації РФ, розслідування стосовно якого ведеться у іншому кримінальному провадженні. Співрозмовник запропонував надати інформацію про діючих співробітників СБУ для їх залучення до підривної діяльності проти України.

Чоловік погодився збирати і передавати дані про особовий склад діючих співробітників СБУ, їх слабкі сторони характеру, матеріального становища тощо.

За передачу такої інформації обвинувачений очікував від співробітника т.зв. «МДБ ЛНР» окупаційної адміністрації РФ на грошову винагороду та допомогу у влаштуванні своєї дочки у вищий навчальний заклад.

Із березня по липень 2020 року, громадянин передав співробітнику т.зв. «МДБ ЛНР» відомості щодо трьох діючих співробітників СБУ, яких можна завербувати.

У грудні 2020-го один із цих трьох працівників СБУ був залучений співробітниками «МДБ ЛНР». Після чого, у період з грудня 2020 року по лютий 2022 року, передав відео та фотознімки особистих та службових автомобілів співробітників 3 управління (з місцем дислокації м. Сєвєродонецьк Луганської області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, за якими можливо ідентифікувати номер державної реєстрації, колір, марку та моделі автомобілів; відео та фотознімки виїзду та в`їзду службового автотранспорту з території та на територію управління; відомості щодо приїзду керівництва СБУ до адміністративних будівель цього управління; особисті дані діючих співробітників 14 співробітників, серед яких є оперативні співробітники, слідчі наведеного управління, а саме: П.І.Б., засоби зв’язку, займана посада, фотографії співробітників, інформацію щодо особистого автотранспорту, складу сім’ї, характеризуючі дані тощо.

У судовому засіданні зловмисник провину визнав. Щодо обставини, яким ніким не оспорювалися, суд визнав за можливе докази не досліджувати. При цьому суд роз’яснив, що пізніше сторони не зможуть оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Суд взяв до уваги щире каяття обвинуваченого та скоєння злочину внаслідок збігу тяжких сімейних обставин.

За наявності декількох пом’якшуючих обставин, суд погодився призначити покарання, нижче від найнижчої межі, передбаченої законом за державну зраду ( ч. 1 ст. 111 КК), і без конфіскації майна. Про більш м’яке покарання також попросив і сам прокурор.

У підсумку чоловік отримав 5 років позбавлення волі.

You may also like...