Компанія зареєстрована на околиці Лондона з засновником з України поставила Росії санкційної електроніки на $1,2 млрд

Будинок із терасою на приміській вулиці в Енфілді, який служить базою Mykines Corporation © FT montage/Richard Cannon

Маловідома британська компанія Mykines Corporation LLP, зареєстрована на околиці Лондона, поставила Росії купу різного санкційного обладнання та електроніки після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. Загалом компанія організувала понад 10 тисяч постачань на загальну суму $1,2 млрд, стверджує Financial Times з посиланням на митні декларації.

Компанія працювала і до російського вторгнення – постачала в РФ споживчу електроніку: ноутбуки, смартфони, чіпи, а також сервери та складніше комунікаційне обладнання. Однак після російського вторгнення бізнес компанії виріс у кілька разів, а основу постачання склала продукція компаній Huawei, Intel, AMD, Apple і Samsung, заборонених для ввезення до Росії через санкції. Експорт до Росії здійснювався не безпосередньо, а через країну-посередника, як правило, це був Китай, зазначає видання The Insider.

Виявити причетних до схеми британській газеті не вдалося. Розслідування вивело їх на українського засновника компанії – 53-річного Віталія Полякова. Українські розслідувачі спробували знайти людину з подібним ім’ям в Україні, але знайшли лише робітника гірничорудного концерну, який розмовляти з журналістами відмовився. Видання також знайшло дівчину, яка контролювала юрособу аж до серпня 2022 року, — вона теж виявилася українкою, родом із того ж місця, що й Поляков. Спілкуватися із журналістами вона також відмовилася.

Більшість поставок призначалася для російської компанії «Маарсала», яку видання називає тісним партнером одного з найбільших у Росії дистриб’юторів техніки та електроніки — компанії «Мерілон». Представники обох компаній також не відповіли на запитання видання. Одним із контрагентів «Марсали» виступала компанія «Мікроконтракт», яка володіє спільним підприємством з Інженерним центром Новгородського державного університету. Цей центр створено у співпраці з “Ростехом” – найбільшим виробником російського озброєння. Таким чином, існує реальний ризик того, що Mykines довгий час допомагала російському військово-промисловому комплексу обходити санкції.

Більше того, митні декларації свідчать, що компанія продовжувала постачати заборонені товари та техніку навіть після запровадження санкцій. Видання стверджує, що у митних деклараціях є свідчення підробки документів: наприклад, компанія продавала «папір» від Huawei та New H3C Technologie за ціною $500 тисяч за кілограм. Видання зазначає, що цей кейс є лише ще одним свідченням наявності серйозної вразливості поточного санкційного режиму.

You may also like...