У новому законопроєкті щодо мобілізації пропонують арешт коштів та позбавлення водійських прав для ухилянтів

У новому законопроєкті щодо мобілізації пропонують арешт коштів та позбавлення водійських прав для ухилянтів

Обмеження будуть застосовуватися за рішенням суду – не раніше, ніж через 10 діб після відмови виконати вимоги ТЦК, зазначає видання ZN.ua.

Новий законопроєкт щодо мобілізації №10449, який був внесений Кабміном до парламенту 30 січня передбачає внесення до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» нового розділу й норм щодо заходів впливу на військовозобов’язаних та резервістів, які ухиляються від явки до територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

У тексті законопроєкту зазначається (сторінки 26-28), що заходи впливу будуть застосовуватися «у разі відсутності можливості Національною поліцією здійснити адміністративне затримання та доставлення військовозобов’язаного чи резервіста протягом 15 днів» до ТЦК.

У такому разі керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає вимогу про виконання обов’язку громадянину в електронній формі (у разі, якщо громадянин зареєстрований в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста) або в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місця проживання громадянина.

Форма вимоги встановлюється Міністерством оборони України і днем її вручення вважається день розписки про отримання, день отримання ТЦК повідомлення, що вимога доставлена до електронного кабінету, день проставлення поштового штампу про відмову отримати вимогу чи неможливість її вручити. Якщо вимога надіслана до електронного кабінету пізніше 17:00, така вимога вважається врученою у наступний робочий день.

У разі відмови отримати вимогу або у разі неможливості вручення вимоги, громадянин вважається повідомленим про вимогу, а вимога вважається врученою.

Якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не виконав зазначених у ній обов’язків або не з’явився до відповідного ТЦК (чи закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин знаходиться за кордоном), ТЦК звертається до суду щодо:

  1. тимчасового обмеження такого громадянина у праві виїзду за межі України – на строк до виконання зобов’язань за такою вимогою;
  2. тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортними засобами – на строк до виконання зобов’язань за такою вимогою;
  3. накладення арешту на кошти та інші цінності такого громадянина, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях в емітентах електронних грошей, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах – на строк до виконання зобов’язань за такою вимогою.
  1. виконання громадянином обов’язку (обов’язків), зазначеного у вимозі;
  2. прибуття громадянина до ТЦК, керівник якого видав вимогу, або закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин знаходиться за кордоном;
  3. рішення суду щодо незадоволення вимог ТЦК.

Після відкликання вимоги ТЦК не пізніше наступного робочого дня надсилає органу державної виконавчої служби повідомлення про відкликання вимоги. Вимога також може бути оскаржена у суді.

You may also like...