До Сербії намагались вивезти колекцію антикваріату з України. Серед 2 тисяч предметів ㅡ старовинні прикраси та зброя

Сербські прикордонники у ніч проти 29 грудня зупинили контрабанду антикваріату, яку везли з території України. У колекції з понад 2 тисяч старовинних предметів виявили речі бронзового віку та давніх слов’ян.

Про це повідомили у Міністерстві фінансів Сербії, зазначає Громадське.

Колекцію антикваріату намагався провезти 46-річний громадянин Сербії, який перетинав кордон на вантажівці з румунськими номерами. На запит митників він заявив, що має лише кілька пакетів з цукерками та інші дрібнички.

Під час огляду машини прикордонники виявили у кабіні купу незадекларованих антикварних речей різних періодів: бронзового віку, візантійського періоду, середньовіччя, предмети часів давніх слов’ян та кельтів.

Всього митники нарахували 2113 старовинних предметів. Серед них можна було побачити прикраси, зброю, побутові речі та знаряддя праці.

Зокрема найбільшу частину колекції склали старовинні підвіски, персні та інструменти. Також серед прикрас виявили браслети, брошки, шпильки для волосся, тощо.

Серед старовинної зброї прикордонники виявили багато наконечників для списів, стріл, сокир та булави.

Також у колекції виявили уламок каменю із зображеною фігурою на ньому та кілька менших металевих фігур.

Чоловік, що перевозив колекцію, зізнався, що вона йому не належить. Він заявив, що за невелику плату згодився перевезти її з території України до Сербії, де з ним «мав хтось зв’язатися».

Нагадаємо, раніше інша балканська країна потрапила у міжнародний скандал через можливу контрабанду з України. 14 грудня голова президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову ікону, яку, за його словами, знайшли в окупованому Луганську.

На зворотній стороні ікони виявили штамп, який підтверджує що ікона ㅡ власність України. Російська сторона вже передала ікону назад до Боснії, а Міністерство закордонних справ України просить надати її для проведення експертизи.

You may also like...