В Росії готують закон в якому діяльність журналістів-розслідувачів незалежних ЗМІ названа кримінальним злочином і їх будуть саджати на 10 років

До Держдуми РФ внесено законопроєкт, в якому діяльність журналістів-розслідувачів названа кримінальним злочином і прирівнюється до участі в організованому злочинному угрупуванні. У разі ухвалення він дозволить саджати співробітників редакцій на строк до 10 років.

Аналіз баз даних – це один з останніх способів журналістських розслідувань, що залишилися у розпорядженні російських журналістів, зазначає “Агентство“.

У Києві затримали ще одного прихильника «руського миру» - Вечірній Київ

Поправки до Кримінального кодексу внесено групою депутатів, серед яких Олександр Хінштейн, а також низка сенаторів, серед яких – Андрій Турчак та Андрій Клішас. Вони хочуть ввести до кодексу статтю, яка карає за незаконне використання, передачу, збирання, а також зберігання комп’ютерної інформації, що містить персональні дані. Крім того, законопроєкт пропонує карати за «забезпечення функціонування інформаційних ресурсів» для незаконного зберігання та розповсюдження подібної інформації.

  • У пояснювальній записці пояснюється, що автори відносять до персональних даних. Це прізвище, ім’я та по-батькові, адреси місць проживання та місць перебування, номери телефонів, електронна пошта, реквізити різних документів. Окремо наголошується, що такі відомості користувачі розміщують у особистих кабінетах на сайтах та додатках для надання різних інтернет-послуг для купівлі-продажу товарів.
  • Аналіз баз даних допомагає журналістам отримати суспільно значущу інформацію щодо правлячого режиму. Якщо законопроєкт буде ухвалено, то він може торкнутися будь-кого, хто працює з комп’ютерною інформацією, яка містить персональні дані, отримані неправомірним доступом, сказав юрист «Першого відділу» Євген Смирнов. «Йдеться про різні бази даних, отримати доступ до яких зараз нескладно. Ця каральна «дубина» може використовуватись у тому числі проти розслідувачів та журналістів», вважає юрист.
  • Найсуворіше покарання – до десяти років колонії зі штрафом до трьох мільйонів рублів – автори пропонують призначати членам «організованої групи». Під групою можуть розумітися ті люди, які стосуються роботи над матеріалом, сказав Смирнов.
  • За використання даних без обтяжливих обставин можуть посадити терміном до чотирьох років. Але якщо йдеться про інформацію, що «містить спеціальні категорії персональних даних та (або) біометричні персональні дані», то в колонію можуть відправити на строк до п’яти років.
  • За ті ж дії, вчинені з користі, що спричинило велику шкоду, групою осіб за попередньою змовою та з використанням службового становища, пропонується садити вже на шість років. А якщо виявлено транскордонне переміщення інформації – до восьми років. Останнє може торкнутися тих, хто надсилає інформацію з Росії в інші країни, вважає Смирнов.
  • ▪️Раніше максимум що загрожувало за поширення інформації про чиєсь майно — цивільний позов про захист честі та гідності або штраф за порушення обробки персональних даних, сказав юрист Центру захисту прав ЗМІ (він попросив про анонімність). Тепер журналіст може отримати кримінальну справу, якщо він з бази «Яндекс. Доставка» дізнався, що якийсь чиновник замовляв їжу за адресою, де він офіційно не проживає, а отже можна говорити про незаконно нажиту нерухомість — а цю базу злили хакери.
  • ▪️Закон може не загрожувати працівникам зареєстрованих у Росії ЗМІ. Їм закон «Про ЗМІ» дає змогу використовувати дані людей без їхньої згоди для діяльності журналіста, сказав юрист Центру захисту прав ЗМІ.

You may also like...