Чому літня спека завдає шкоди автомобільним акумуляторам

Червень цього року побив чимало столітніх рекордів зі спеки. Не тільки в Україні, але і в Європі, а в останні тижні це ж відбувається в Америці.

З підвищенням температури повітря, фахівці компанії «ШипШина», всеукраїнської мережі, яка об’єднує магазини для автомобілістів, нагадують водіям, що спека може вбити більше автомобілів, ніж холод взимку.

Експерти компанії очікують значного збільшення числа водіїв, які потребують допомоги з розрядженими акумуляторами. Літня спека прискорює швидкість втрати рідини й, як наслідок, окислення компонентів батареї, створюючи небезпеку виходу з ладу старих батарей, і тоді настає час купити акумулятор на заміну старому. Ось чому батареї в холодному північному кліматі мають тенденцію працювати на кілька років довше, ніж в жарких південних районах.

іноді прийдеться купити акумулятор

Перевірка батареї може виявити її недоліки. Фото: https://shyp-shyna.com.ua/

Основний догляд за акумулятора може допомогти запобігти проблемам. Фахівці компанії радять власникам транспортних засобів:

  • Розглянути можливість перевірки батареї та систем зарядки.   Перевірка батареї може виявити будь-які недоліки, які можуть привести до виведення її з ладу в екстремальних умовах.
  • Переконатись, що кабелі акумулятора чисті та надійні.  Брудні, слабкі з’єднання з клемами акумулятора обмежують струм і є частою причиною проблем. Спробуйте очистити клему акумулятора від корозії, використовуючи маленьку дротяну щітку, і промити її сумішшю однієї столової ложки харчової соди й склянки води.
  • Обов’язково їздіть.   Власники транспортних засобів, які не їздять часто або далеко, повинні вивозити автомобіль для тривалої поїздки один раз на тиждень або два. Короткі поїздки можуть розряджати акумулятор з плином часу, оскільки він не встигає правильно дозарядитись.

Всі автомобілі – навіть найпотужніші, дорогі та технологічно просунуті – абсолютно безпорадні, коли їх автомобільні акумулятори розряджені. Акумуляторна батарея потребує техобслуговування час від часу. Ось деякі речі, які потрібно і не потрібно робити при догляді за акумулятором автомобіля:

Потрібно

1. Відчувайте свій автомобіль, щоб ви могли легко помітити ознаки наближення розрядки акумулятора.

Якщо ви навчитеся помічати, як працює ваш автомобіль, ви зможете легко розпізнати ознаки проблем.

Наприклад:

  • Наскільки яскраві фари вашого авто при правильній роботі?
  • Чим пахне ваша машина? Чи є дивні запахи в авто, яких раніше не було?

Коли ви звикнете до того, як нормально працює ваш автомобіль і його двигун, ваші почуття будуть відзначати все незвичайне. Тьмяне світло фар, наприклад, означає, що акумуляторна батарея автомобіля може розряджатися, а запах сірки може вказувати на те, що протікають акумулятори – або є проблеми з каталітичним нейтралізатором.

У будь-якому випадку, знаючи, що з вашим автомобілем щось не так, ви можете зробити упереджувальні кроки, щоб розв’язувати проблеми раніше, ніж ситуація погіршиться.

2. Огляньте клемні затискачі, щоб переконатися, що вони затягнуті та не мають корозії.

Корозія – це прокляття всіх деталей автомобіля, включаючи акумулятори. Ви можете очистити їх, як вказано вище. До речі, перш ніж зробити це, обов’язково спочатку вимкніть двигун і від’єднайте кабель. Зробивши це, ви можете почистити як мінусові, так і плюсові клеми на акумуляторі за допомогою дротяної щітки.

Якщо є багато корозії, краще щоб з нею розібралися професіонали.

3. Відключіть акумулятор, якщо ви плануєте зберігати автомобіль протягом тривалого часу.

Зазвичай акумулятори розряджаються повільно, навіть якщо ви не користуєтеся автомобілем. Ви можете запобігти розрядці акумулятора, просто відключивши їх, особливо якщо ви не плануєте використовувати свій автомобіль протягом тривалого часу.

4. Тримайте спеціальні кабелі всередині аварійного комплекту інструментів.

У вашому автомобілі завжди повинні бути кабелі, тому що завжди є ймовірність, що ваші батареї можуть розрядитися. Якщо це станеться з вами, то ви завжди можете попросити друга або будь випадкового водія, який проїжджає повз, допомогти запустити автомобіль. Це може, принаймні, дати змогу, щоб відправитися до найближчого автомеханіка або техстанції, щоби оглянути автомобіль на наявність проблем.

5. Захистіть батарею за допомогою спеціального мастила або спрея.

Ці спреї спеціально розроблені для автомобільних акумуляторів, тому вони не іржавіють і не піддаються корозії.

Не потрібно

shyp-shyna.com.ua

Фото: shyp-shyna.com.ua

1. Не допускайте повного розряду батареї.

Акумулятор вашого автомобіля часто працює, використовуючи енергію, що генерується його свинцевими елементами. Повний розряд батареї може швидко пошкодити їх.

2. Не дозволяйте своїй машині довго перебуває в жарких місцях.

Тепло – ще один ворог автомобільних акумуляторів. Високі температури фактично призводять до випаровування рідини з батареї, що скорочує термін її служби.

3.Не використовуйте генератор вашого автомобіля для зарядки розрядженої батареї.

Ваш генератор змінного струму не призначений для використання в якості зарядного пристрою для акумулятора, і це може привести до пошкодження або скорочення терміну служби акумулятора.

4.Не від’єднуйте плюсовий кабель в першу чергу при демонтажу акумулятора автомобіля.

Завжди починайте з мінусового кабелю; в іншому випадку ви можете викликати коротке замикання акумулятора.

5.Не використовуйте параметр високого заряду, коли ви заряджаєте акумулятор самостійно.

Багато зарядних пристроїв мають низьку зарядну настройку, і ви повинні спочатку використовувати її в якості запобіжного заходу. Якщо у вас немає цієї можливості, тоді краще (і набагато безпечніше) дозволити професіоналу зробити це за вас.

You may also like...