Шахрайство з продажем авто та дронів для ЗСУ на суму понад ₴46 млн. (відео)

В результаті спільної україно-молдовської операції в Молдові затримано 9 учасників злочинного угруповання.

У межах міжнародної співпраці правоохоронці України та Республіки Молдова на території Молдови припинили діяльність злочинного угруповання, яке шляхом обману заволоділо коштами військовослужбовців ЗСУ, їх родин та волонтерів під виглядом продажу автомобілів та дронів через інтернет. З цією метою Офіс Генерального прокурора і Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю та особливим справам Республіки Молдова створили спільну слідчу групу.

Наразі правоохоронці Республіки Молдова повідомили про підозру у шахрайстві 9 громадянам України (ч. 6 ст. 190 Кримінального кодексу Республіки Молдова).

Встановлено, що мешканці Одеської області – члени двох сімей, які після початку повномасштабного вторгнення рф переїхали до Молдови. Упродовж 2023-2024 років, використовуючи номери мобільних телефонів українських операторів, вони розміщували оголошення про продаж автомобілів та дронів із-за кордону для потреб Збройних Сил України. Такі оголошення публікували на онлайн платформах «OLX», «Bon.Ua», «Avto-Ria».

Покупцям пропонували внести передоплату на банківську карту, а після отримання грошей продавці на зв’язок не виходили. Отримані шляхом шахрайства гроші зловмисники вкладали в елітні автомобілі та золоті прикраси.

Станом на теперішній час встановлено 67 епізодів шахрайства. Приблизна сума збитків складає 46 млн грн. Остаточна кількість постраждалих ще встановлюється.

Наразі встановлено щонайменше 27 учасників злочинного угруповання, більшість з них перебувають на території Республіки Молдова. Правоохоронцями вживаються заходи для їх затримання.

На території Республіка Молдова проведено 23 обшуки, вилучено близько 61 тис доларів США, 20 елітних автомобілів, близько 5 кг золота, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

На території України проведено 13 обшуків, у ході яких вилучено 3 автомобілі, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

На цей час 8 з 9 підозрюваних в Республіці Молдова обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Досудове розслідування триває.

У реалізації операції брали участь з боку України: Київська міська прокуратура, Слідче управління Головного управління Національної поліції у м. Києві, Управління протидії кіберзлочинам в місті Києві Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

З боку Республіки Молдова розслідування проводять працівники Управління кримінального переслідування Національного інспекторату розслідувань «Центр» Національного інспекторату розслідувань, Управління Аналітичних розслідувань Національного інспекторату розслідувань та Прокуратури по боротьбі з організованою злочинністю та особливим справам.

Київська міська прокуратура

You may also like...