ДБР передало до суду справу про держзраду, де фігурують Дубінський, Кулик та Деркач

Також у справі засвітився й помічник Деркача.

Державне бюро розслідувань передало до суду справу щодо чинного та колишнього народних депутатів ВРУ, експрокурора, а також заступника начальника Головного управління Генерального штабу ЗС РФ (ГРУ) та його помічника, повідомили в ДБР. Їх обвинувачують у державній зраді та у спонуканні до її вчинення у складі злочинної групи.

ДБР не називає імен обвинувачених. Але деталі справи вказують на ту, в якій фігурують депутат Олександр Дубінський, експрокурор Костянтин Кулик, колишній депутат ВРУ Андрій Деркач та його помічник Ігор Колєсніков.

Вказано, що ДБР разом зі Службою безпеки України викрили злочинну групу в листопаді 2023 року. Туди входили чинний та колишній депутати Верховної Ради, а також ексгенпрокурор.

За вказівкою спецслужб РФ вони організовували заходи, аби за допомогою їх дискредитувати імідж України на міжнародній арені, а також погіршити дипломатичні стосунки нашої країни з США та ускладнити вступ до ЄС та НАТО. Зокрема, чинний та колишній депутати організовували медіазаходи, де поширювали фейки про українську владу та її західних партнерів. Своєю чергою колишній генпрокурор публічно «обґрунтовував» відповідні фейки з погляду права.

Правоохоронці встановили, що створив цю організацію перший заступник начальника ГРУ Владімір Алєксєєв та його помічник Алєксєй Савін. Гроші російських спецслужб в Україну передавали через помічника ексдепутата. За попередніми оцінками, РФ витратила на цю організацію щонайменше 10 млн доларів. Однак і Дубінський, і Деркач у РФ зустрічалися зі своїми кураторами.

У ДБР нагадали, що Деркач 2022 року вже отримав підозру у держзраді від Національного антикорупційного бюро. А у вересні цього року став сенатором у раді федерацій РФ від Астраханської області. У листопаді 2023 року Деркачу також повідомили про підозру в участі в злочинній організації.

Слідство також вивчило документи, які підтверджують поїздки Дубінського у Москву та Санкт-Петербург. Ймовірно, під час цих поїздок він зустрічався зі своїми кураторами.

Крім того, ці депутати реєстрували у Верховній Раді проєкти постанов щодо утворення тимчасової слідчої комісії для розслідування «фактів», які вони викривали на своїх пресконференціях.

Чинний народний депутат, колишній прокурор обвинувачуються у державній зраді в складі злочинної організації (ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України). Колишній депутат за ч. 1 ст. 255 ККУ. Перший заступник начальника ГРУ та його помічник – у створенні злочинної організації та у спонуканні до державної зради.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 8 серпня 2023 року Дубінському оголосили підозру у підробленні документів для незаконного перетину кордону та відправили під домашній арешт. А вже на початку листопада народному депутату оголосили підозру у державній зраді та відправили до СІЗО. // Дзеркало тижня

You may also like...