Собираясь в магазин – готовьтесь к бою! «Спасибо» законотворцам без мозгов

Теперь согласно новому УПК и Закону Украины «Об охранной деятельности» «каждый может задержать каждого» и также «немедленно» передать милиции.

 В слід за резонансними подіями в ТРЦ «Караван» набрав чинності Закон України «Про охоронну діяльність» (надалі за тестом – Закон). Відповідно до преамбули, цей Закон нібито спрямовано для визначення організаційно-правових принципів здійснення господарської діяльності у сфері надання послуг з охорони власності та громадян.

Простіше кажучи, даний Закон легалізує диктатуру щодо «безпечного» пересування вершків населення.

Використовую термін «диктатура» не помилково. Оскільки положення даного Закону мають спільні ознаки з диктаторським режимом – функціонування диктаторського режиму супроводжується радикальними чи репресивними заходами проти політичних опонентів та жорстоким обмеженням чи позбавлення тих прав і свобод громадян, котрі тим чи іншим чином суперечать позиції даного режиму.

А тепер по суті детальніше:

Охоронці «вершків» тепер мають у власності так званий «транспорт реагування». Зверніть увагу, не Супроводу, а відразу – Реагування! Відповідно до положень ст.1 Закону, даний транспортний засіб призначений для забезпечення негайного реагування персоналу охорони на протиправні дії щодо об’єкта охорони або на події та обставини, що завдають (можуть завдати) майнової шкоди або створюють можливу загрозу особистій безпеці громадян чи персоналу охорони на об’єктах охорони.

Цікавим є те, що «протиправний характер дій» визначає сам охоронець – а це доволі таки суб’єктивно. У кожного з нас свій діагноз, а от наскільки психічновріноваженим буде охоронець – невідомо. Крім того, для забезпечення захисту охоронці уповноважені, будучи за кермом автомобіля в русі, «реагувати» на «можливість» якось дії, яка може так і не настати.

Тобто, тепер, якщо, наприклад, в заторі, на світлофорі чи парковці раптово на вас «зреагував» автомобіль з рекламою партії чи охоронної служби – не обурюйтесь – охоронці виконують свою роботу – забезпечують безпеку об’єкту охорони, оскільки ваші дії/бездіяльність вони сприйняли як «можливість» загрози об’єкту охорони.

Обурюйтесь, якщо таран здійснив автомобіль без логотипу, і світловими сигналами, бо це порушник і Правил дорожнього руху, і Кримінального кодексу, і Кодексу про адміністративні правопорушення, і Закону. Оскільки, транспорт ліцензованих охоронних структур повинен бути обов’язково обладнаним кольорографічними схемами та написами.

Оскільки у ДСТУ 3849-99 для спеціальних транспортних засобів вимоги для оформлення кольорографічної схеми не встановлені, а у Законі обов’язок наявності будь-якої кольорографічної схеми – передбачено, отже, відтепер там може бути як реклама охоронної організації, так і наприклад логотип партії.

Запитання: які межі «реагування»? В Законі межі «реагування» не встановлені, проте у Наказі МВС України від 01.12.2009 року №505 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з охорони власності та громадян», п.1.4.3 дає визначення оперативного реагування, відповідно до якого входять: індивідуалізація, локалізація та нейтралізація. Нейтралізація на дорозі. Цікаво.

Кого, що і як будуть нейтралізувати, хто буде відповідати за завдану шкоду – невідомо.

Отже, тепер, якщо Ви цілими, не нейтралізованими доїдете, наприклад, до магазину – не спішіть радіти – Вам ще необхідно до нього увійти. Можете і заїхати на парковку, але щоб виїхати, Ваш автомобіль, у відповідності з положенням п.6 ч.1 ст.12 Закону, може бути оглянутий персоналом охорони і без вашого дозволу.

І не дивуйтесь, якщо на вході до магазину (тобто об’єкту охорони) у Вас запитають для перевірки паспорт чи інший документ, що засвідчує особу. Оскільки Законом передбачено як право на перевірку персоналом охорони документів, що засвідчують особу, так і встановлення власного пропускного режиму (жаль Законом не передбачено доведення правил цього режиму до громадян).

Перед відвідуванням магазину – не вживайте м’яса! Оскільки на ваш аромат може відреагувати собака. Відповідно до Закону, персонал охорони під час і в місцях виконання заходів охорони має право використовувати службових собак. Собака на повідку і використовується не для «реагування» чи «нейтралізації», а тільки для «виявлення». Але про наявність у собаки в даний час намордника – в Законі ні слова. Тому слід бути обережним. Тим більше, що Закон дозволяє випускати собаку саму для охорони «периметру».

Якщо персоналом охорони (без юридичної освіти) буде встановлено, що Вами вчинено правопорушення (наприклад, «закуриш») – він має право особу затримати та «негайно передати органу внутрішніх справ». Тривалість «негайної передачі» Законом не встановлена.

Вам вдалось зайти до магазину – а тепер жодних різких рухів. Оскільки персонал охорони (психіка якого перевірятиметься десь років через 3, якщо ж звісно, він легально отримуватиме висновок медичної установи), сприймаючи будь-який різкий рух за раптовий напад, може застосувати до Вас так звані спецзасоби (газовий балончик чи газовий пістолет, револьвер (патрони калібру 6, 8 і 9 мм, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівливої дії) або травматична зброя. Отже, якщо у Вас задзвенить телефон, який лежить у внутрішньому кармані – краще не беріть його.

В демократичній державі треба бути обачним. Тож для Власного захисту від раптових дій персоналу охорони із застосуванням спецзасобів, який тепер діятиме відповідно до норм Закону, від сльозоточивої та дратівливої дії допоможе противогаз. Але він не зручний – оскільки при перевірці документів, його постійно треба знімати та одягати. Тому краще – балістичні окуляри та шарфик.

Дана ситуація описана іронічно, але основана на реальних нормах чинного Закону.

 

Громадськість! Додатково звертаємо Вашу увагу на те, що Розділ V Закону має назву: «Взаємодія суб’єктів охоронної діяльності з правоохоронними органами та громадськістю». Але до даного Розділу записано лише дві статті: ст. 18 «Організація взаємодії з правоохоронними органами» та ст. 19 «Форми взаємодії з правоохоронними органами». І все!

Виходить, що законодавець не уявляє собі взаємодію суб’єктів охоронної діяльності з Громадськістю та її форми. Як і не передбачає особливої відповідальності персоналу охорони за неправомірні дії.

 

Суб’єкти охоронної діяльності! Додатково звертаємо Вашу увагу на те, що даний Закон – є Вашим основним професійним законом, яким встановлені принципи вашої діяльності, але не встановлені принципи Вашого захисту – страхування Вашого життя, здоров’я, і головне, професійної діяльності! Тож подумайте не 3, а 33 рази перед тим, як когось зупиняти! Відповідати прийдеться Вам.

Єдине, що тепер згідно нового КПК України «кожен може затримати кожного» і також «негайно» передати міліції. Та і газова чи пневматична зброя, балончики є майже в усіх. Так навіть і «флакон» трьох літрів квасу діє не гірше дубинки. І головне, відвідувачів більше, ніж охорони.

Висновок: даний Закон не для людей, а для системи.

 

Ігор Годецький, адвокат, президент «Ліги захисту прав людини»

You may also like...