Британские СМИ советуют фанатам опасаться украинских проституток, милиционеров и депутатов

Накануне Евро внимание всего мира приковано к Украине. Именно от иностранных журналистов мы узнаем, что в Украине орудуют банды неонацистов, бездушно уничтожают уличных собак, занимаются сексом на стадионах …

Деякі публікації нам шкодять, деякі наче й на користь. Приміром, галас іноземної преси з приводу високих цін в українських готелях спонукав українців безкоштовно запрошувати іноземців до власних домівок, а владу – принаймні пообіцяти проконтролювати вартість проживання гостей…

Чи не найбільше цікавляться нашою країною британські журналісти, адже саме у нас гратиме збірна Англії.Тиждень вирішив розглянути деякі публікації ЗМІ з Туманного Альбіону й реакцію на них в Україні.

Проблема: ВІЛ-позитивні повії

Одна з перших тем, яку заходилися висвітлювати видання старої доброї Англії, – проституція в Україні. Адже тут мова йде і про можливість невиліковно захворіти.

«Майже кожен п’ятий працівник секс-індустрії в країні інфікований, – зазначає таблоїд The Sun. – І вони сподіваються заробити на ймовірному збільшенні попиту, зберігаючи при цьому своє захворювання в таємниці».

За допомогою групи підтримки хворих на ВІЛ/СНІД журналістам The Sun нібито вдалося зв’язатись із ВІЛ-позитивними українськими повіями. «Англійські фанати зроблять мене мільйонером! – цитує видання одну з них, 24-річну Катерину. – Я не підвищуватиму своїх цін зі $100 за раз. Однак за наявності щедрих клієнтів зможу заробляти до $1100 на добу».

За інформацією видання, дівчина не збирається казати клієнтам, що хвора – від зараження їх все одно врятує презерватив.

Обіцяють знайдені британцями жінки навіть секс на стадіоні. «Колишня наркоманка Роза, 44 роки, планує пропонувати набір «секс та футбол», – пише The Sun. – Одного разу вона обслуговувала клієнта у корпоративній ложі прямо на «Донбас-Арені», де гратиме Англія. Вона сказала: «Це була його мрія: дивитись футбол і пити шампанське, одночасно займаючись сексом зі мною. Я запропоную такий самий сервіс англійським фанатам, якщо вони платитимуть за ложу та за мене».

Реакція: Сексу не буде

Загроза поширення проституції та можливість того, що «Україна з її епідеміями СНІДу, туберкульозу та ситуативними спалахами холери стане для Європи біологічною бомбою» налякала активісток FEMEN. Дівчата навіть запропонували нові імена «Блядек» і «Блядко» символами Євро, на яке приїдуть «платоспроможні псевдовболівальники, виховані УЄФА у дусі «Секс, пиво, футбол».

Зовсім іншої думки про футбольних уболівальників директор турніру в Україні, Маркіян Лубківський. Під час Євро у гостей країни просто не буде часу на проституток, запевнив він журналістів. «Люди отримуватимуть задоволення від футболу, і у них не буде часу на секс… Так було під час попередніх турнірів», – заявив пан Лубківський.

Не оминули увагою проституцію і правоохоронці. На офіційному рівні вони запевнили: за повіями стежитимуть пильніше. «Але якихось надзвичайних заходів, таких як вивезення проституток за межі міста Києва за 100 км, як це було з безпритульними під час Олімпіади 1980 року у Москві, вжито не буде», – запевнив голова прес-служби МВС Володимир Поліщук.

Замість цього, за інформацією низки українських ЗМІ, напередодні чемпіонату міліція почала навіть фабрикувати кримінальні справи проти повій. У такий спосіб, «роблячи статистику, правоохоронці намагаються підвищити рівень розкриття злочинів», переконаний адвокат Денис Овчаров, який став на захист постраждалих від такої практики жінок.

Проблема: Агресивні українські вболівальники

Спричинити певні незручності англійцям можуть не лише українські жінки, а й українські чоловіки. Як пише The Sunday Times, до зустрічі з англійськими хуліганами їх українські колеги готувались у «качалках». «Ваші англійські вболівальники «Тотенхема» і «Фулхема» побували тут (у Донецьку) раніше, тож ми змусили їх постраждати, – цитує видання слова одного з фанів «Шахтаря». – Англійцям нас не здолати, тому що ми підготовлені».

Інший донецький фан, Марек, запевняє іноземних журналістів: навіть місцева міліція не зможе впоратися з ситуацією. «Буде весело», – каже він.

Про можливу агресію з боку українських фанатів попереджала англійців і британська поліція. «Англійські фанати та гравці, найфмовірніше, будуть адресатом образ, ніж самі спричинять проблеми на турнірі, сказав начальник поліції», – пише The Guardian.

Реакція: База даних

За словами керівника Департаменту громадської безпеки МВС Сергія Поготова, запобігти можливим загрозам і безладам під час чемпіонату зможе база даних проблемних українських уболівальників.

На сьогодні кількість потенційних хуліганів у банку даних 1400, і українська міліція пильно за ними стежить.

Але тут у англійської преси постає інше запитання: хто стежитиме за українськими правоохронцями?

Проблема: Міліція поза контролем

Про корумпованість української міліції та небезпеку для англійських фанатів першою заговорила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Організація закликала Україну до термінового реформування міліції після оприлюднення документів, що свідчать про численні випадки катувань людей, вимагання грошей, «вибивання» свідчень у містах, що прийматимуть Євро-2012.

«Українська влада має вжити заходів зараз, щоб зупинити кримінальну діяльність правоохоронців», – наголосив директор Amnesty International у Європі та Центральній Азії Джон Далхайзен. Інакше фанів, що приїхали на Євро, чекатиме реальна небезпека. Міліція вийшла з-під контролю, впевнені у Amnesty International.

Реакція: Мовчання ягнят

Українська міліція власну корумпованість особливо не коментує.

Проблема: Хаос поглинає Євро

З попередженням терористичних атак правоохоронці теж не впорались.

The Guardian після вибухів висловив побоювання щодо безпеки проведення Євро. «Побиття жінок-в’язнів, голодування й терористичні атаки – це не ті події, на тлі яких організатори й українські футбольні фанати могли уявити собі проведення Євро», – зауважують англійці у статті «Хаос в Україні загрожує поглинути Євро-2012».

Реакція: Все гаразд

Відразу після вибухів в UEFA зазначили: ніхто не скасовуватиме проведення Євро-2012 в Україні.

У самій Україні дещо посилили безпеку. Це помітно навіть неозброєним оком – урни ж прибрали! І напевно не лише це: заступник голови Нацагентства з підготовки до Євро-2012 Олександр Бірсан заявив, що Україна вживає всі необхідні заходи, спрямовані на забезпечення безпеки гостей та учасників Євро.

Проблема: Неонацизм

Колишній англійський футболіст Сол Кемпбелл порадив фанам не їхати на Євро, тому що звідти вони можуть «повернутись у труні», пише Daily Mail. Спортсмен стверджує, що в українських та польських містах гостей можуть атакувати банди неонацистів.

«Залишайтесь вдома, дивіться футбол по ТБ. Навіть не ризикуйте…», – каже пан Кемпбелл.

На його думку, Україні та Польщі дарма надали право проводити турнір. «Ви не заслуговуєте проводити цей престижний чемпіонат», – наголосив він.

У документальному фільмі, що транслювався по BBC, українські фанати дражнять гравців із Африки, вигукують антисемітські салогани та демонструють звичку вітатися, як нацисти.

Реакція: «Журналісти інколи помиляються»

На звинувачення у расизмі ледь не першими відреагували фанати. Зокрема Тарас Павлів, лідер фан-клубу ФК «Карпати», зауважив: у стрічці BBC кричалки вболівальників неправильно перекладені. Насправді ж у них немає нічого расистського.

Обурив фільм і донецьких ультрас. Анатолій Єгоров, якого англійці назвали неонацистом, має намір подавати до суду. Хлопець стверджує, що на нацистське вітання його спровокували самі журналісти – він просто повторив рух за одним із авторів фільму.

Керівник Департаменту громадянської безпеки МВС Сергій Поготов, у свою чергу, засвідчив, що МВС не має інформації про можливі провокації на расовому ґрунті під час Євро. І запевнив, що в разі виникнення небезпеки правоохоронці відреагують належним чином.

Не вірять в український расизм і в самій Англії. «Страх «расистської» України сам по собі є проявом ксенофобії», – цитують ЗМІ слова Брендона О’Ніла, редактора незалежного видання Spiked.

Відреагував на побоювання BBC і міністр спорту Великої Британії Х’ю Робертсон. На його думку, всі коментарі щодо проблем із расизмом в Україні не відповідають дійсності. «Моя порада усім фанатам – поїхати й підтримати команду», – сказав він.

«Британська преса вільна казати все, що хоче, – зазначив у інтерв’ю Тижню англійський письменник Дугі Брімсон. – Але, на жаль, журналісти інколи помиляються. І мені соромно, що ця історія зі звинуваченнями українців у расизмі негативно позначається на іміджі вашої країни. Історій про расизм та інші жахи в країнах-господарях Євро-2012, багато з яких насправді далекі від правди, в наших ЗМІ вже було чимало, і, я впевнений, у найближчі дні з’являться нові».

Пишучи про страшну Україну, британці не втрачають властивого їм почуття гумору. «Забудьте про ультраправих фанатиків та бандитів расистів, – закликає The Sun у новині про останню бійку в українському парламенті. – Чого англійські фани насправді мають остерігатися в Україні, – так це депутатів, що б’ються!»

Автор: Валерія Бурлакова, «Український тиждень»

You may also like...