Как обманывает покупателей в Киеве «Аптека низких цен»

Журналисты продолжают проверять жалобы киевлян на товары и услуги. На этот раз к ним обратилась киевлянка Светлана. Женщина пожаловалась, что аптека сети «Аптека низких цен» вводит в заблуждение клиентов. Светлана убеждает, на полках аптеки висят одни ценники, а вот в чеке выбивают совсем другую стоимость товара.

Що сталося

2-го квітня по дорозі на роботу Світлана вирішила купити сироп від кашлю Гербіон. Зайшла до найближчої аптеки – «Аптека низьких цін», що на розі Ярославового Валу та Стрілецької. Жінка одразу помітила потрібні ліки на полиці і замовила у продавця. На додачу взяла ще дві упаковки Мукалтину.

«Я сама бухгалтер, тому все що стосується цифр швидко помічаю. Поки хлопець-продавець збирав мені замовлення, я все порахувала і приготувала потрібну суму. Але… касовий чек показав зовсім іншу вартість», – згадує Світлана.

Отже, замість «вітринної» ціни Гербіон у 48 гривень, з жінки попросили 51-у. Змінилась вартість і Мукалтину – з чотирьох гривень 60 копійок до п’яти гривень 30 копійок.

Світлана навмисно витребувала Сироп з прикріпленим цінником

«Звісно, сума дрібна, але ж це обман», – обурюється киянка. «Я попросила продавця пояснити таку різницю. Проте він не зміг. Довелось викликати адміністратора. Проте і цей чоловік замість вибачення, почав грубити. Єдиним його поясненням було те, що ціни змінилися, а от цінники змінити не встигли».

Проте знаючи свої права, як покупця, Світлана взялась переконувати аптекарів, що такий обман не припустимий. І що? Замість того, щоб визнати помилку, адміністратор дістав з власної кишені три гривні – що фактично було різницею у ціні замовлення – та жбурнув Світлані.

Жінка гроші взяла: «Думаю, якщо він так усім пильним покупцям повертатиме з власної кишені – зрозуміє помилку і спробує виправитись». Проте на цьому «боротьба за справедливість» не припинилась. Діставшись до телефону, бухгалтер вирішила поскаржитись на гарячу лінію мереж «Аптека низьких цін». Проте і там почула лише звинувачення у власній настирності: «Ну Вам же три гривні повернули, чого Ви ще хочете?», – пробурмотів жіночій голос у слухавці.

От тоді нерви Світлани остаточно здали. Не пошкодувавши часу жінка вирушила назад до аптеки – вимагати Книгу скарг.

У словах Світлана не скупилась. Скарга розтягнулась на чотири сторінки

«Весь цей час. Поки я писала скаргу, продавець показово знімав цінники з полиць. Але ж і це порушення! Покупець має розуміти скільки і що вартує. Бо так йому можна виставити будь-який рахунок», – продовжує Світлана.

На доказ має фото «безцінникових» полиць

Що каже закон

Закон Про захист прав споживачів твердить: правда на боці Світлани. «Продавець (виконавець), який реалізує продукцію, повинен обов’язково зазначати ціну кожної одиниці такої продукції або однієї категорії продукції та ціну однієї стандартної одиниці цієї продукції», – говорить Закон.

У разі, якщо ціна на ціннику не збігається з цінною зазначеної в чеку, слід:

– Викликайте старшого продавця або керуючого і вимагаєте, щоб Вам продали за ціною зазначеної на ціннику. Різницю в ціні нехай стягають з тих, хто не встиг замінити цінник (це їхня робота);

– Якщо Вам відмовляють, вимагайте, щоб був складений відповідний акт про те, що ціна на ціннику не відповідає дійсній, і Ви відмовляєтеся платити за завищеною ціною. У куточку споживача є телефони гарячих ліній та управлінь із захисту прав споживачів. Телефонуйте, вимагайте надіслати представника для складання акту.

Оскаржуйте незаконні дії продавця в Інспекції з питань захисту прав споживачів. Для цього:

– Потрібно знайти свідків, які зможуть підтвердити ваші слова. Це можуть бути ваші друзі або родичі, які прийшли з вами в магазин.

– Сфотографуйте цінник. Фотографія підійде в якості доказу для держорганів. Якщо у вас вийде додати в кадр дату і час – буде ще краще.

– Вимагайте книгу скарг і обов’язково залиште в ній запис про те, що трапилося. Детально напишіть, що ви купували, коли, яка ціна була на ціннику, яка ціна у чеку.

– Зверніться до місцевого відділення Управління із захисту прав споживачів з заявою, складеною в двох примірниках – на другому поставлять позначку про прийняття заяви. До заяви додайте фотографію цінника, зроблену в магазині, і чек. В результаті перевірки за вашою скаргою, Управління захисту прав споживачів може оштрафувати магазин.

До Державної інспекції з питань захисту прав споживачів можна звертатись за адресою: вулиця Горького, 174, телефон: 528-92-44.

Реакція Аптеки

За чотири дні після залишеної скарги, Світлана в чергове зателефонувала до «Аптеки низьких цін». Жінку повідомили, що відповідальні працівники покарані – отримали штраф. Також обіцяють надати відповідь юридичного відділу. Світлана планує поділитися відповіддю зі «Свідомо». Також жінка обіцяє довести справу до кінця, якщо відповідь не задовольнить покупця – позиватиметься до суду.

Увага! «Свідомо» не ставить за мету дискредитувати чи пропагувати послуги жодної компанії. Наша мета – допомогти людям захистити свої права споживачів. Якщо будь-яка компанія виправить порушення, про які ми пишемо, ми з радістю додамо інформацію про це до статті. Якщо ви готові захищати себе юридичними методами, ми можемо познайомити вас із юристами, які допоможуть вам безоплатно.

Автор: Маша Землянська, СВІДОМО

 

You may also like...