Як шукають порушників закону про пиво: «Нє, ну ти бач який? Зараз ми його візьмемо – хитрістю…»

Новенький міліцейський УАЗік вже втретє крадеться повз автобусну зупинку. Молодий хлопець на ній наче навмисно знущається: тільки-но бачить «бобік», ставить напівпорожню пляшку пива на лавку та швиденько відходить метри на два. Міліцію це дратує, але пред’явити претензії юнаку – немає за що. 

«Його вже точно не підловимо. Поїхали», – старшина, який сидить поруч з водієм здаватися не збирається. Пропонує їхати дворами, попід школами та садочками.

П’ять місяців тому, Верховна Рада заборонила пити пиво та «слабоалкоголку» в громадських місцях, а також продавати їх неповнолітнім. «Свідомо» перевірило, як нового закону дотримуються кияни. Ми попросилися в один з чергових патрульних рейдів в Облонському районі. Міліціонери ініціативу підтримали, але фотографувати ані себе, ані те як працюють – не дозволили. «Не можна», – відмовив сержант, тільки-но побачивши фотоапарат.

Кияни перестали пити пиво?

«Стали чи не стали менше пити – того я не знаю. А ось, що розумнішими стали, хитрими – то точно», – переглядаються між собою четверо молодих міліціонерів.

«Ховаються, як тільки нас чи машину нашу бачать. Пляшки викидають. Підлітки втікають», – розказує наймолодший від усіх сержант. Він відповідає за журнал, куди записують всі виклики: «Найбільше дратує, коли пиво в пакети ховають. «В інтернеті ж написано, що так можна», відмовляються. Доводиться пояснювати, що навіть так закон порушують».

«Бувають ще хитріші – етикетку з пива здирають і усе. Бач – то у них безалкогольне», – той що за кермом від роздратування навіть розвертається.

«І що Ви тоді робите?»

«Пробуємо», – сміється.

«Ну логічно, навіщо з безалкоголки напис здирати», – перебиває його старший зміни.

Де «обережно» п’ють?

За три години патрулювання по Оболоні мої попутники назбирали повну машину – безпритульного, іноземця без документів, крадіїв металобрухту… За незаконним розпиттям пива «на гарячому» так нікого і не спіймали. Але міліція налаштована рішуче.

«Ну де всі поділися?», – розводить руками водій. Серед усіх міліціонерів він найбалакучіший і постійно посміхається: «То цілий день тільки те і робимо, що з пивом від зупинок ганяємо. А сьогодні як на зло – нікого. Але зараз спіймаємо…»

На подвір’я школи, що на Мінський, повертаємося вже в котре. Ще з дороги помічаємо молодь на спортмайданчику. Під ногами у них – пляшки. До речі, у нас найбільше п’є саме молодь. За останнім опитуванням Всесвітньої організації охорони здоров’я: Україна – лідер з підліткового алкоголізму серед 40 країн Європи.

Пильний старшина командує виходити. Всі четверо вдягають кашкети та вистрибують з машини. Я за ними.

«Доброго вечора. А чого це ви тут алкоголь розпиваєте?»

«Ми – нє, то не наше», – хлопець, який в компанії виглядає найстаршим, береться відповідати за усіх. Інші – притихли.

«Як не Ваше? А чиє?»

«Не знаємо».

«А смітите чого? А ну, швидко позбирали! Де Ви живете?».

Підлітки кілька секунд переглядаються, але перечити правоохоронцям не наважуються. Швидко збирають пляшки та пакунки від чіпсів і зникають зі стадіону.

«А що, якби попалися з пивом?», – питаю.

«На дітей до 18-ти рапорт не пишемо. Забираємо до відділу кримінальної міліції у справах дітей, туди викликають батьків. З ними вже розбираються там, без нас», – пояснює той, що записує все у журнал.

Покарання для повнолітніх

«Нє, ну ми теж люди! Чоловік йде, розслабився. Ми беремо тільки таких, що на зупинках, біля шкіл, на майданчиках… Ну, які уже явно порушують», – «бобік» повільно проїжджає повз перехожого з пляшкою в руках.

В тому ж дворі проїжджаємо повз пенсіонерів, що за шахами наливають у пластикові стаканчики горілку. Дві пари спостерігають як їхні дітки спускаються з гірки. У всіх чотирьох в одній руці пляшка, в іншій – цигарка. Психологи запевняють: діти постійно наслідують дорослих, в першу чергу батьків. Досвід від них вони переймають не стільки зі слів, скільки з їхніх вчинків. Як після цього дитині пояснити, що пиво та цигарки – це погано?

«Ну там же діти… плакатимуть», – жаліє порушників водій УАЗіка і їде далі.

До таких порушників міліція поблажлива, хоча за законом мала б на усіх скласти протокол. А ще на тих, хто п’є:

  • у парках;
  • на спортивних майданчиках;
  • у лікарнях;
  • у навчальних та освітньо-виховних закладах;
  • у громадському транспорті;
  • у культурних центрах;
  • у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);
  • у ліфтах та таксофонах;
  • в органах державної влади.

Штраф патрульні з порушників не беруть. Складають рапорт та протокол. По електронній базі перевіряють, чи не було подібних порушень за останній рік. Якщо це вперше – порушника попереджають. Якщо ж ні – штраф від 17 до 119 гривень.

Жорсткіші покарання для тих, хто продає пиво де заборонено. А це:

  • у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я;
  • у дитячих та спортивних магазинах;
  • у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);
  • у торгових автоматах;
  • на полицях самообслуговування (крім як у блоках);
  • з рук;
  • у невизначених для цього місцях торгівлі.

За порушення – штраф 6 800 гривень.

Стільки ж платитимуть, якщо продаватимуть пиво неповнолітнім. Продавець має повне право вимагати паспорт чи інший документ.

«У разі відмови покупця надати такий документ, продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів такій особі забороняється», – говорить на це закон.

«За півроку ми таких ще не зловили. Це ж треба все закинути і в засідці сидіти. А хто ж злодіїв ловитиме», – віджартовуються.

До речі, викликати міліцію на порушників закону про пиво не вийде. «У нас у дворі пиво п’ють» – для правоохоронців не аргумент.

«532-й, 532-й. На ринку «Полліся» у продавчині з шиї зірвали золотий ланцюжок. Виїжджайте», – голосно лунає рація.

Міліціонери висаджують мене біля метро. УАЗік швидко розгортається, вмикає сирену та зникає за рогом. Після, порушників закону про пиво шукатимуть вже без мене. За планом, один протокол за зміну виписати таки мають.

Марія Землянська, Свідомо

You may also like...