В Одессе киевский аферист «кинул» на трудоустройстве более 200 человек

Ошукання, як точна наука, принаймні так стверджує американський письменник Едгар По. Якщо ж розглянути це на конкретному прикладі, то дійсно дії 27-річного киянина, були прораховані таким чином, що люди віддавали йому свої збереження, навіть не задумуючись, що перед ними шахрай.

Лише через деякий час ошукані приходили до тями та розуміли – вони попали на гачок до афериста. Обмануті люди один за одним стали звертатися із заявами до міліції з однією і тією ж розповіддю про малознайомого чоловіка, який під приводом відправки моряків в рейс, брав гроші, але зобов’язання по працевлаштуванню не виконував. Оперуповноважені групи по виявленню фактів шахрайств Суворовського райвідділу міліції міста Одеса взялися до справи, детально проаналізували схему афер і через деякий час таки затримали зловмисника.

Розуміючи, що втрапив у неабияку халепу, шахрай як на духу розповів правоохоронцям про свої кримінальні витівки. До Південної пальміри він приїхав зі столиці, але не відпочивати, а саме з метою наживи шахрайським шляхом. Комбінація заключалася у відстежуванні в мережі Інтернет інформації про вакансії посад моряків. Потім, шукалася людина, яка не змогла самостійно влаштуватися в рейс і їй пропонували вже свої посередницькі послуги. Для переконливості шахрай відрекомендовувався представником громадської організації транспортників та просив надати в оригіналі пакет необхідних документів: паспорт моряка, сертифікат, атестат, послужний список, громадянський паспорт.

Спочатку з кожного клієнта він брав по 500 доларів США. Та скоро зрозумів, що попит породжує пропозицію і, увійшовши в кураж, став називати суми від тисячі доларів і вище. Шахрай не тільки фінансово ошукував громадян, а ще й потихеньку глузував над ними. Усіх своїх жертв він заставляв досконально вивчати англійську мову, мовляв, без хороших знань іноземної мови працевлаштування не можливе.

Коли співробітники карного розшуку затримували шахрая за його місцем проживання були виявлені та вилучені неспростовні докази – документи, що належали 276 особам, в тому числі не тільки морякам-одеситам, а й мешканцям інших регіонів України, бажаючим відправитися в рейс. Так йому вдалося обдурювати людей понад цілий рік. На жаль всі гроші здобуті нечесним шляхом, чоловік встиг витратити.

На теперішній час оперативниками встановлені 50 постраждалих від дій афериста, вирішенням проблем яких тепер переймаються слідчі Суворовського РВ, порушивши кримінальні справи за ознаками ст.190 «Шахрайство» КК України.

Наразі правоохоронцями вжито заходів щодо встановлення решти постраждалих осіб, що потрапили на гачок «шахрая-працевлаштувальника».

ВЗГ ГУМВС України в Одеській області
 

You may also like...