«Екстазі» на грудях загрожує жінці тривалим ув’язненням

Досвід показує: в якості наркокур’єрів міжнародні наркоділки нерідко використовують жителів закарпатських прикордонних сіл, які за відповідну винагороду погоджуються перевозити чи проносити через угорсько-український кордон невеликі партії наркотиків, скажімо, «екстазі».

Ці рожеві таблетки з характерним зображенням вельми популярні серед «крутої» молоді, завсідників нічних клубів, молодіжних дискотек тощо. Вартість однієї таблетки екстазі на чорному ринку Закарпаття – 10-15 доларів. Однак їх ще треба перевезти через кордон. Аби самим не ризикувати, наркомафія використовує для цього малозабезпечених жителів прикордонних регіонів Закарпаття, в основному із сіл Берегівського та Виноградівського району. Ці люди хапаються за будь-яку можливість заробити. Звичайно, вони здогадуються, що саме їм пропонують за гроші доставити в Україну, знають, що за наркотики можуть потрапити у в’язницю, проте прагнення у будь-який спосіб заробити бере гору над здоровим глуздом…

Раніше на Закарпатті траплялися випадки, коли екстазі перевозили невеликими партіями через угорський кордон навіть на велосипедах. А днями співробітники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків затримали під час реалізації оперативної інформації неподалік українсько-угорського кордону на Берегівщині жінку-наркокур’єра. Як з’ясувалося, берегівка перевезла через кордон… у власному бюстгалтері 95 пігулок екстазі. З цієї інтимної деталі жіночого одягу міліціонери й вилучили в поліетиленовому пакеті згадані рожеві таблетки.

– Ця жителька прикордонного містечка давно потрапила до нашого поля зору, – розповів керівник відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Закарпатській області капітан міліції Олександр Маслюк. – Вона часто перетинала угорський кордон, тож добре знала систему митної перевірки: що, де і як будуть перевіряти. Ми підозрюємо, що наркотики вона доставляла з Угорщини не вперше.

Зазвичай жінка перетинала кордон пішки й швидко поверталася. Але цього разу її повернення правоохоронці очікували аж кілька годин. Як з’ясується пізніше, її затримали угорські прикордонники за те, що не сплатила штраф і значилася в їх базі даних… Протримали її там півдня, але нікому не спало на думку обшукати затриману. А вона на той момент вже мала запакований на грудях пакетик із «екстезі»…

Затримали її на українському боці працівники ВБНОН Берегівського райвідділу внутрішніх справ. У присутності понятих з інтимної частини одягу затриманої вилучили у поліетиленовому пакеті 95 таблеток екстазі та ще 26 їх уламків, які теж використовуються для приготування наркотичної суміші. На так званому чорному ринку наркоділки заробили б на цій партії метамфетаміну півтори тисячі доларів…

За цим фактом порушили кримінальну справу, затриманій жінці «світить» до 8 років позбавлення волі. До слова, це вже другий випадок затримання з наркотиками представниць чарівної статі на Закарпатті з початку року. Наркоділки використовують жінок, аби не виникало підозри. Ну хто, скажіть, запідозрить у причетності до наркобізнесу звичайну сільську тітку з продуктовими наборами в натруджених руках і з добрим обличчям?..

Користуючись нагодою, міліція звертається до жителів краю з порадою не спокушатися на подібні пропозиції, яку б винагороду вам за це не пропонували. Навіть якщо перший раз вам пощастить пройти непоміченим, то далі «номер» не пройде і все закінчиться на лаві підсудних. А покарання за збут наркотиків в Україні доволі суворе.

Володимир Павлюх, СЗГ УМВС України в Закарпатській області

You may also like...