На Буковині викрито «фінансову піраміду»

Працівники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Чернівецькій області викрили злочинну групу, члени якої упродовж 2008-2011 років створили три підприємства та організували злочинну схему привласнення коштів громадян за принципом «фінансової піраміди».

Як уже з’ясовано, оголошення та рекламу про надання позик на вигідних умовах вони розміщували навіть у засобах масової інформації.

Дана схема полягала в тому, що члени злочинної групи обіцяли громадянам швидку видачу кредитів, без застави майна та будь-яких довідок, а також обіцяли низьку відсоткову ставку за користування кредитними коштами та тривалий час його погашення малими платежами. При цьому повідомляли, що для отримання кредитних коштів, громадянам необхідно сплатити страховий внесок та платіж за послуги фірми, після чого вони отримають обіцяну суму коштів у кредит. Однак, після здійснення громадянами цих платежів на рахунки ТОВ, шахраї, зловживаючи довірою громадян, під різними приводами змушували сплачувати ще й щомісячні платежі погашення кредиту, який фактично не видавався. Щоб не втратити раніше внесені кошти, потерпілі, маючи надію на отримання в кредит коштів, здійснювали щомісячні платежі. Жодному з вкладників за весь період діяльності цих товариств кредиту (позики) надано не було.

Члени злочинної групи, в період з вересня 2008 року по теперішній час, незаконно заволоділи коштами громадян в розмірі понад 2,5 мільйони гривень. Потерпілих налічується понад тисячу осіб.

Наразі встановлено, що філії підприємств діяли і в інших регіонах України, зокрема у Львові, Тернополі, Ужгороді, Луцьку, Хмельницькому та Вінниці.

Стосовно п’яти осіб порушено кримінальну справу за частинами 2 і 3 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Засновник даних трьох товариств перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, інші четверо, з яких один заступник директора та три консультанти знаходяться на підписці про невиїзд.

Сектор зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області

 

You may also like...