Дніпровська екологічна прокуратура наведе порядок в Гідропарку

Сьогодні, 19 червня, у Дніпровській екологічній прокуратурі під головуванням Дніпровського екологічного прокурора Олександра Галкіна відбулася оперативна нарада з обговорення стану додержання вимог природоохоронного та іншого законодавства на території островів Долобецький і Венеціанський та з правових питань діяльності ландшафтного парку «Дніпровські острови».

На нараду були запрошені представники Державної інспекції сільського господарства у м. Києві, Державної екологічної інспекції у м. Києві, Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Києві, ПАТ «Київенерго», ПАТ «АК «Київводоканал», Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, управління та побуту Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА; директори КП «Плесо» та ПКтВ «Гідропарк».

Незважаючи на надання регіонально-ландшафтному парку місцевого значення «Дніпровські острови» статусу природно-заповідного фонду органами місцевого самоврядування, контролюючими органами та балансоутримувачами зазначених земель не вжито необхідних заходів, передбачених законодавством щодо збереження даного об’єкту та забезпечення відповідного режиму використання вказаної території.

Станом на сьогоднішній день це рішення залишається не виконаним. Проекти організації та утримання вказаного об’єкту природно-заповідного фонду не розроблено.

Відсутність визначених у встановленому порядку меж вказаного об’єкту природно-заповідного фонду призводить до незаконного використання та забудови земельних ділянок, на яких він розташований.

Зокрема, на Долобецькому та Венеціанському островах лише 24 ділянки використовуються на підставі правовстановлюючих документів на землю. При цьому, не дивлячись на проведені перевірки суб’єктів господарювання, на даний час органи контролю не володіють чіткою інформацією щодо кількості землекористувачів та правових підстав розміщення об’єктів забудови.

На нараді наголошувалося, що поширеними є випадки, коли у землекористувача відсутні правовстановлюючі документи на земельні ділянки, однак оформлено право власності на нерухоме майно на них.

Крім того, перевірками встановлено, що на території островів з порушенням вимог законодавства встановлюються малі архітектурні форми, здійснюється незаконна забудова об’єкту природно-заповідного фонду суб’єктами підприємницької діяльності.

Дніпровський екологічний прокурор зауважив, що протягом останніх півтора року контролюючими органами на території Гідропарку не було проведено жодної перевірки за власної ініціативи.

Під час наради було заслухано думку кожного представника зазначених відомств щодо виходу з ситуації, що склалася в Гідропарку за 9 років безконтрольної та хаотичної забудови.

«Перед кожним з нас має стояти мета – навести порядок в улюбленому місці відпочинку киян. Для цього нам потрібен комплексний підхід, належне виконання своїх обов’язків усіх задіяних органів, при проведенні перевірок виконувати свою роботу якісно та відповідально. Все це буде відбуватися під егідою Дніпровської екологічної прокуратури і за результатами проведеної роботи буде надано правову оцінку кожної структури», – зазначив Олександр Галкін.

За словами прокурора, Дніпровській екологічній прокуратурі, органам державної влади, контролю, балансоутримувачам територій вказаного об’єкту необхідно вжити спільних заходів з метою звільнення території регіонального ландшафтного парку від самочинного збудованих споруд та недопущення подальшої хаотичної забудови островів.

За підсумками наради було прийнято рішення створити під керівництвом Київського міжрайонного екологічного прокурора робочу групу для проведення спільних перевірок, куди включити уповноважених представників виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролюючих органів.

Прес-служба Дніпровської екологічної прокуратури

You may also like...