Київрада відібрала у забудовника право забудувати парк «Інтернаціональний»

Київрада підтримала 79 голосами ініційований Тетяною Меліховою проект рішення про розірвання договору оренди із забудовником парку «Інтернаціональний».

Йдеться про проект рішення «Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 25.11.2005 року №75-6-00251 укладеного між Київрадою та ТОВ «БК «Травертин» на підставі рішення Київради від 19.07.2005 року №831/3406».

Про це повідомила прес-служба депутатки фракції «ВО «Батьківщина» у Київраді Тетяни Меліхової.

«Думаю, що забудовник може подати на це рішення Київради в суд. Завдання Київради полягало у тому, щоб виконати те, що просять нас виборці – прийняти рішення про розірвання договору оренди із забудовником, а тримати удар забудовника в судах повинне буде Управління правового забезпечення. Маю надію, що юридична служба нинішньої Київради поставиться до виконання своїх обов’язків краще, ніж попередня. У даному пи танні правда на стороні киян, якщо юристи достойно представлять інтереси громади, то ніяких проблем виграти суд не буде», – переконана Т. Меліхова.

Київрада мала повне право розірвати із горе-забудовником договір оренди з кількох причин: по-перше, забудовник заради зведення 25-поверхівки планує знищити 40-річні дерева, що є частиною парку «Інтернаціональний», яку колись позбавили статусу зеленої зони; по-друге, забудовник має борг по орендній платі за землю у сумі 243 тис. 327 грн.; по-третє, забудовник не виконав умови договору оренди земельної ділянки, а саме з моменту реєстрації договору так і не побудував нічого на ділянці протягом 10 років.

Відповідно до п. 11.4 договору оренди земельної ділянки, останній може бути розірваний в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця – тобто за ініціативи Київради, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі порушення строків завершення забудови земельної ділянки, вст ановлених п. 8.4 Договору. Згідно з п. 11.5. договору, останній може бути розірваний у разі невиконання або неналежного виконання орендарем обов’язків визначених у пунктах 5.1 та 8.4 Договору.

Довідково: Забудувати частину парку «Інтернаціональний» було дозволено рішенням Київради від 19.07.2005 року №831/3406, яким ТОВ «БК «Травертин» було передано в оренду на 15 років земельну ділянку площею 0,41 га для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з підземним паркінгом та вбудованими і прибудованими нежитловими приміщеннями на вул. Тулузи, 6-д у Святошинському районі м. Києва.

Враховуючи громадський протест проти зазначеного будівництва, 2009 року Київрадою було прийнято рішення про відміну зазначеного рішення Київради. Договір оренди із забудовником був розірваний у судовому порядку – рішенням Господарського суду м. Києва від 12.12.2011, який був залишений без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.11.2012 року.

Однак забудовник поновив реєстрацію договору оренди у 2013 році на підставі рішення Господарського суду міста Києва, а постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 30.05.2013 року було визнано протиправним та скасовано рішення Київради, яким у забудовника було забрано земельну ділянку. На жодному із цих засідань судів не були присутні представники юридичної служби Київради.

You may also like...