Для чого проводять геологічні дослідження ґрунтів

Інженерні геодезичні та геологічні вишукування є важливою частиною проектування і будівництва не тільки висотних будівель, але і приватних будинків і котеджів. Геологічні дослідження грунтів включають в себе бурові роботи, дослідження грунту в лабораторії, камеральні роботи.

Послуги геологів

 Усі результати в подальшому надаються проектувальникам та архітекторам, тому геологія ділянки детальніше вивчається при проектуванні великих споруд. В цьому разі виникає необхідність збільшити обсяги польових робіт, а саме кількість розвідувальних свердловин. Це дасть можливість прискіпливо вивчити територію, визначити склад та характеристики порід, спрогнозувати їх поведінку під впливом різноманітних техногенних та природних чинників. Саме тому послуги геологів необхідні для будівництва. Наприклад фірма ТОВ «Гільдія Інжиніринг» надає різноманітні послуги, які стосуються дослідження геологічних та геодезичних особливостей визначеної земельної ділянки.

Окрім того, спеціалісти можуть проводити дослідження для визначення складу ґрунтів. Такі відомості потрібні для розвідки та видобутку корисних копалин, тому геологія визначається спеціалістами фірми для зразків, відібраних з кар’єрів або шахт. Також спеціалісти визначають рентабельність подальших робіт, підраховують розмір запасів, а також контролюють питання безпеки виробки. В цьому разі спостереження варто виконувати через певні проміжки часу, аби мати змогу спостерігати за динамікою змін, які відбуваються в породах. Це дає можливість своєчасно визначити активізацію негативних геологічних процесів та розробити систему захисту.

Окрім того дослідження ґрунтів може виконуватись для потреб сільського господарства. В цьому разі проби відбирають з плодючого шару, для якого і потрібні спостереження. В першу чергу співробітники компанії визначають гідрогеологічні особливості, кількість солей, важких металів та інших корисних та шкідливих домішок. З такою інформацією замовник може визначити, як краще використовувати землю – які сільськогосподарські культури висаджувати, скільки добрив потрібно ті інше.

Геологічні дослідження для будівництва

Аби отримати якісний проект споруди, геологія земельної ділянки має визначатись кваліфікованими робітникам. Компанія ТОВ «Гільдія Інжиніринг» співпрацює з професіоналами, які мають значний досвід у виконанні геологічних робіт. Виконуються вони поетапно, що дає можливість контролювати їх якість. В першу чергу вивчають матеріали, які існують для даної місцевості. Ці дані можуть використовуватись для того, щоб визначити місця розташування розвідувальних свердловин та ознайомитись з розрізом. Якщо на території після цього проводилось будівництво, такі дані не є актуальними і не використовуються для розрахунків.

Щоб розрахувати вартість геологічних вишукувань, варто звернутись до спеціалістів нашої компанії. При цьому враховується кількість свердловин та зразків. Виробки розташовують таким чином, щоб найбільш детально вивчити територію. З кожної свердловини відбирають зразки порід. Частіш за все товща представлена декількома шарами, які мають різні параметри. Визначити їх можна лише в лабораторних умовах. Тому дуже важливо, аби всі проби були підписані та упаковані герметично. Це дасть можливість визначити їх природні характеристики. Згідно методикам, які відповідають діючим нормативам, проводять ряд дослідів.

Щоб геологія ділянки була вивчена детально, виробки розміщують на самій ділянці будівництва та за її межами. Саме так проводять і геодезичні роботи. Варто вивчати більшу територію, тому що вплив від нового будинку є доволі великим, і залежить від його розмірів. Камеральний етап завершується створенням технічної документації. Вона містить відомості про географічне положення ділянки, її топографічний план. На ньому зазначається не тільки рельєф та ситуація, а й розташування виробок. Також є відомості про результати лабораторних дослідів – фізико-механічні характеристики порід. Якщо в розрізі є водоносний шар, проводять визначення хімічного складу ґрунтових вод.

Вартість вишукувань

Щоб визначити вартість геологічних вишукувань варто враховувати:

  1. Розмір ділянки.
  2. Розмір споруди.
  3. Кількість свердловин.
  4. Кількість зразків.
  5. Особливості рельєфу.

Якщо планується створення котеджу, то обсяг робіт буде незначним, оскільки для детального вивчення місцевості достатньо двох-трьох свердловин. Глибина їх також є невеликою, оскільки вплив від споруди є незначним. Якщо планується створення промислового комплексу, геологія земельної ділянки доповнюється вивченням геодезії та екології. Наші спеціалісти використовують для цього сучасну апаратуру та новітні технології. Фірма має державну ліцензію на виконання таких спостережень та на створення технічної документації, яку можна надати до різних державних установ.

Допомога спеціалістів може знадобитись і для забудованої території. В цьому разі дослідження ґрунтів частіш за все потрібні, аби вирішити існуючі проблеми. Це може бути підтоплення території, або просідання порід. Ці процеси дуже негативно впливають на всі споруди, які розташовані в зоні розвитку цих процесів. Просідання призводить до зменшення обсягу порід, та деформації фундаментів. Якщо своєчасно не розробити комплексні заходи по захисту будівлі, то можливе виникнення аварійних ситуацій. Варто враховувати можливість силових процесів. В цьому разі при надмірному навантаженні порода зсувається до низу. Щоб запобігти такій ситуації, треба закріпити схил та вибрати коректний варіант фундаменту.

You may also like...