На Дніпропетровщині викрили групу скімеристів, які спустошували банківські рахунки громадян

Скімінгові пристрої зловмисники встановлювали в закладах харчування Дніпропетровщини. Після цього використовували скомпрометовані банківські картки відвідувачів закладу для викрадення коштів з їх банківських рахунків. Наразі організатора злочинної групи затримано в порядку статті 208 КПК України. Вирішується питання щодо оголошення підозри його спільникам.

 

Поліцейські встановили, що злочинна група складалася з трьох осіб – 26-річного організатора та двох його спільників 27 та 29 років. Зловмисники організували схему викрадення коштів з карткових рахунків громадян шляхом компрометації карток із використанням скімінгових пристроїв.

1

Так, двоє із учасників злочинної групи, для постійного та безперешкодного доступу до POS-терміналів громадян, тимчасово працевлаштовувалися у різноманітних закладах харчування та роздрібної торгівлі на території Дніпропетровської області. Потім замасковано встановлювали скімінгові пристрої та, в процесі сплати громадянами послуг через POS-термінали, отримували з платіжних карток конфіденційну інформацію.

2

Компрометування карток проводилося з використанням комп’ютерної техніки та різноманітних пластикових карток, в тому числі і так званого «білого пластику».

3

За попередніми даними, встановлено 25 фактів компрометації карток, за якими спричинено збиток на загальну суму 410 тисяч гривень.

Злочинну діяльність групи викрили працівники Придніпровського управління кіберполіції спільно з детективами поліції Дніпропетровщини, працівниками внутрішньої безпеки та прокуратури. Поліцейські провели за місцем проживання підозрюваних санкціоновані обшуки. Під час проведення слідчих дій правоохоронці вилучили скімінговий пристрій, комп’ютерну техніку, флешки з інформацією, платіжні квитанції, документацію та чорнові записи. Крім того, вилучено близько півсотні скомпрометованих платіжних карток.

 

 

Поліцейські за даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 185 (Крадіжка) КК України. Організатора затримано в порядку ст. 208 КПКУ. Вирішується питання про повідомлення про підозру учасникам злочинної групи та обрання їм запобіжного заходу.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України

You may also like...