Украинка, пытавшаяся продать почку сына, оказалась мошенницей-рецидивисткой

Як вже повідомлялося, вчора в результаті вдало проведеної операції працівниками Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, МВС України, затримано громадянку України 1971 року народження, яка намагалася продати нирку свого чотирирічного сина за 45 000 доларів США. Матір донора затримано під час передачі дитини замовнику трансплантаційної операції та отримання нею грошей. Рішення жінки заробити таким чином не було спонтанним. Вона протягом півроку не тільки виношувала план свого збагачення за рахунок здоров‘я дитини, а й активно шукала покупців. Горе-мати, яка має старшу хвору доньку, вирішила продати орган свого здорового сина, аби поліпшити матеріальне становище. Не знайшовши покупця серед знайомих, жінка вирішила розмістити оголошення в Інтернеті. Написати об‘яву вона попросила іншу людину. Не підозрюючи, що потрапила в поле зору правоохоронців, мати-зозуля намагалася якнайдорожче продати нирку сина. Однак затребувані нею 50 тисяч доларів покупець відмовився платити. Тоді жінка погодилася зменшити ціну до 45 тисяч умовних одиниць.

-Протягом півроку оперативним шляхом велося спостереження за жінкою, яка вирішила продати нирку свого сина, – розповідає начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов‘язаними з торгівлею людьми, МВС України генерал-майор міліції Володимир Гаврилюк. – І коли ми пересвідчилися, що над хлопчиком нависла реальна загроза, мати не відступиться, вирішили не ризикувати здоров‘ям, а можливо, й життям малюка. Жінку було затримано під час передачі дитини замовнику трансплантаційної операції та отримання нею грошей.

Лікарі не були співучасниками злочину. Медичні працівники насправді не збиралися ані забирати нирку в дитини, ані проводити операції. Хоча для того, аби все виглядало правдоподібно, був вибраний медичний заклад, який міг би провести пересадку нирки. Жінка спокійно залишила свого сина, взяла гроші за проданий орган, та за мить після цього на неї очікувала неприємна зустріч з правоохоронцями.

Оперативниками задокументовано всі деталі скоєння злочину. Наразі проти жінки порушено кримінальну справу за частиною 4 статті 143 Кримінального кодексу України (незаконна торгівля органами або тканинами людини).

Протягом останнього часу ця громадянка кілька разів змінювала місце проживання, мешкала в трьох регіонах. Раніше жінка вже двічі притягалася до кримінальної відповідальності за шахрайство – у 2000-му та 2004 роках. Тоді суди призначили їй покарання з відстрочкою виконання вироку.

На сьогодні ж санкціями статті, за якою порушено кримінальну справу, за скоєний злочин передбачено покарання обмеженням волі на строк до п‘яти років або позбавленням волі на той самий термін. Дитині вже ніщо не загрожує, вона перебуває в одному з дитячих закладів.

Слідство триває.

ДЗГ МВС України.

You may also like...