Ющенко должен ответить за ситуацию в финансовой сфере, а Стельмах – глава Нацбанка вне закона

За проголосовали 227 нардепов. За голосовали: фракция ПР – голоса, БЮТ – 154, БНУНС – 23, КПУ – 27, Блок Литвина – 19.

В тексте постановления говорится следующее:

«1. Покласти на Президента України Ющенка Віктора Андрійовича особисту відповідальність за ситуацію, що склалася у фінансово-кредитній сфері України, насамперед: за різке знецінення грошової одиниці України, численні спекуляції на валютному та іпотечному ринках, невиконання комерційними банками своїх зобов’язань перед вкладниками, істотні зловживання в процесі рефінансування комерційних банків, повну відсутність контролю Національного банку України за діяльністю комерційних банків, що призвело до значного погіршення добробуту громадян України.

2. Ця Постанова набирає чинності з моменту її прийняття».

Верховная Рада признала: Стельмах – глава Нацбанка вне закона

За постановление № 3651 проголосовало 227 нардепов.

В Постановлении «Про діяльність Національного банку України в період фінансової кризи та стан виконання рішень Верховної Ради України з цих питань» говорится, в частности, следующее:

«Визнати роботу Національного банку України в період фінансової кризи незадовільною.

Визнати обсяги і процедури рефінансування, які здійснювалися Національним банком України протягом жовтня – грудня 2008 року та організацію ним валютного ринку такими, що за попереднім висновком Тимчасиової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності Національного банку України в період фінансової кризи є непрозорими, упередженими на користь окремих фінансових структур, сприяли різкій девальвації національної валюти та поглибленню інфляції.

У звязку з тим, що Верховна Рада України висловила недовіру Голові Національного банку України Стельмаху В.С., який відповідно до Закону України «Про Національний банк України» несе персональну відповідальність за діяльність Національного банку України, двічі звернулась до Президента України з відповідною пропозицією, а Президент України не вжив заходів згідно з Конституцією України, вважати неприпустимим подальше перебування Стельмаха В.С. на посаді Голови Національного банку України.

Визнати такою, що втратила чинність Постанова Верховної Ради України від 16 грудня 2004 року № 2244 – IV «Про призначення Стельмаха В.С. на посаду Голови Національного банку України».

Обком

You may also like...