15-річний школяр заради розваги убив довгожительку у Хмельницькій області

Присмак трагедії мали цьогорічні пасхальні свята для близьких та знайомих 91-річної пенсіонерки з Шепетівського району — довгожительку саме у Великдень спіткала насильницька смерть. Тіло задушеної жінки у дерев‘яному курнику вранці наступного дня знайшли її сусіди. Загиблу задушили її ж хустинкою, яка була пов‘язана на шиї.

Попередній огляд місця події не дав працівникам міліції жодної зачіпки, яка б допомогла у розкритті та з‘ясуванні мотивів убивства. У будинку все було на своїх місцях, нічого не зникло. Та й саме село у районі вважалося доволі благополучним. Зважаючи на таку ситуацію, оперативники вирішили застосувати можливості кінологічного підрозділу, адже службові собаки уже не раз ставали у нагоді, допомагаючи розкривати навіть найбезнадійніші, на перший погляд, злочини.

У сараї, де знайшли жінку, панували сотні різноманітних запахів, але ротвейлер на прізвисько Блек, коли уже ніхто і не сподівався на успіх, все-таки зміг вловити той єдиний, який привів до будинку ймовірного підозрюваного.

За кілька хат від потерпілої мешкала доволі неблагополучна родина — мати, яка почала спиватися після смерті чоловіка, та двоє неповнолітніх дітей, до яких усім було байдуже. Старший з синів останнім часом виховувався у школі-інтернаті й повертався додому лише на свята, де до нього нікому не було діла. Мати встигла обзавестися співмешканцем, з яким все частіше заглядала до чарки, тому 15-річний хлопець був предоставлений сам собі.

Щоб не залишатися на свято у холодній оселі, де останнім часом не було й крихти хліба, не те що великодніх страв, юнак вирішив податися разом з друзями на пікнік до лісу. Аби зігрітися на природі, товариші завбачливо запаслися чималою кількістю спиртного. Хильнувши близько півлітра оковитої, підліток страшенно захмелів і його потягнуло на пригоди. Замість того, аби повернутися додому і виспатися, він подався до старенької самотньої сусідки. Не тямлячи себе від алкоголю, хлопчак ударив бабусю у груди, а коли та впала на землю, задушив її нашийною хустинкою. Коли пенсіонерка перестала подавати ознаки життя, юний зловмисник затягнув її тіло до курника, а сам, як ні в чому не бувало, подався додому.

Коли ж наступного дня на порозі його оселі з‘явилися працівники міліції, хлопець ледь-ледь пригадував події минулого вечора, проте одразу ж спробував викрутитися. На запитання про те, навіщо він учора пізно увечері заходив до сусідки, відповів, що просто хотів попити води. Відповідь прозвучала не досить переконливо. Навіщо турбувати стареньку людину, коли власний дім знаходиться за кілька десятків метрів? Цього підліток уже пояснити не зміг.

Не зміг хлопець пояснити і мотиви свого вчинку. Виправдовувався одним — був п‘яний і майже нічого не пам‘ятає. Але ж згідно чинного українського законодавства алкогольне сп‘яніння — це зовсім не виправдання і далеко не пом‘якшуюча обставина.

У цій трагічній історії найстрашнішим є те, що цей злочин став можливий в значній мірі через невиконання батьками обов‘язків по вихованню своїх дітей. Байдужість найріднішої людини — матері — до свого сина, загубила одразу дві долі: старенької жінки, яку насильно позбавили життя, та 15-річного хлопця, який своє повноліття уже зустріне з клеймом злочинця.

Наразі відносно неповнолітнього підозрюваного порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 статті 115 Кримінального кодексу України (навмисне вбивство), до нього у якості запобіжного заходу обрано арешт. Розслідування триває.

Інна Проник, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області

You may also like...