Як американські вчені через Чорнобиль посварилися

Загадка Чорнобиля викликає суперечки серед вчених 

Вплив радіації на розвиток дикої природи у Чорнобильській зоні став предметом протистояння між двома групами американських професорів, пише британська Дейлі Телеграфю Одна з груп вважає, що втручання людини стало причиною бучного розквіту тваринного світ у зоні, тоді як їхні опоненти стверджують протилежне: після аварії а зоні почали зникати окреми види тварин.
Професор Тім Муссо з університету штату Піденна Кароліна у США провів у зоні чимало часу і дійшов висновку, що хоча рівні радіації за останні 23 роки в зоні значно знизились, лишаються надзвичайно «гарячі» радіоактивні точки, де рівень радіації перевищує норму в 1,200 разів.

Особливо небезпечним, каже він, є забруднення грунтів, адже сюди потрапляють продукти напіврозпаду таких токсичних речовин, як цезію, стронцію та плутонію.

І попри розповіді про те, що фауна Чорнобильської зони переживає розквіт на тлі повної відсутності людини та людської діяльності у цьому регіоні, професор Муссо лишається непереконаним.

Разом зі своїм колегою, професором Андерсом Моллером з Франції вони дослідили 20 лисяч ластівок і дійшли висновку, що птахи зазнали деформацій та інших відхилень: у них покручені дзьоби, неправильної форми очі та хвости, неправильного кольору пір«я, і т.д. Лише невеликий відсоток з них розмножується, а з тих, що кладуть яйця, тільки 5% висиджують їх.

Вчені дослідили також, що в зоні набагато поменшало комах, а отже різко скоротились запаси продовольства для птахів.

Водночас, дослідження інших двох професорів зі Сполучених Штатів стверджують протилежне. Доктор Роберт Бейкер та доктор Рональд Чессер з Техаського технічного університету вказують на те, що наприклад, популяція диких кабанів у зоні відчуження в 10-15 разів вища, аніж поза нею.

Ці вчені не знайшли ознак якоїсь помітної мутації і рівня розмноження тварин. Розмаїття фауни у зоні відчуження вразило техасців: тут водяться лосі, вовки, лисиці, олені.

Протистояння між двома командами вчених загострилося ще і тому, що незабаром результати їхніх досліджень – діаметрально протилежних – будуть опубліковані. При цьому, кожна зі сторін обвинувачує іншу у поверховому ставленні до предмета свого дослідження.

 BBC

You may also like...