Гра «в тіні»: «однорукі бандити» змінили власний імідж

Гральний бізнес, хоч і заборонений в Україні, таки існує, зокрема у Харкові, під виглядом інтерактивних клубів. На початок квітня поточного року за період проведення профілактичної операції «гральний бізнес» співробітниками Управління податкової міліції Державної податкової адміністрації в Харківській області було проведено 268 перевірок Інтернет – клубів, серед яких виявлено 25 фактів проведення азартних ігор всупереч Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» та вилучено 274 одиниці грального обладнання (системних комп’ютерних блоків) на загальну суму 723 тис. грн.

«Головним проблемним питанням при виявленні фактів незаконного надання суб’єктами господарювання послуг у сфері грального бізнесу є зміна ділками гральних закладів форми і методу надання азартних послуг, – повідомив мас – медіа  виконуючий обов’язки начальника управління податкової міліції ДПА у Харківській області Олександр Тарасенко. – В якості відповідного обладнання екс – підприємці «грального бізнесу» використовують комп’ютерні системні блоки, що не мають ознак грального, не обладнуються купюроприймачами, а замість грошових ставок (кредитів) використовують умовні одиниці – юніти, мінути та інше».

Деякі виробники грального обладнання, серед яких ТОВ «Гейм Центр», м. Київ, ТОВ «Maxima plus», м. Харків, після набрання чинності означеним Законом «Про заборону грального бізнесу в Україні», переобладнують гральні автомати на розважальні пристрої. Для вказаних пристроїв розроблені спеціальні технічні умови, маються сертифікати відповідності, що зареєстровані в системі «УкрСепро». Відповідно до вказаних технічних умов колишні гральні автомати переобладнані у відеогральні автомати, атракціони, де відсутнє поняття «ставка» та не передбачена можливість видачі виграшу (призу).

 «Наочним прикладом є проведення перевірки ігрового залу – гральних автоматів, розташованого в одному з селищ Зміївського району, – повідомив Олександр Тарасенко. – Власник 11 гральних автоматів, нібито відеогральних – розважальних пристроїв згідно сертифікату відповідності, успішно заробляв «легкі» гроші, спокійно ігноруючи передбачені штрафні санкції (5 млн. грн.) у разі порушення ЗУ «Про заборону грального бізнесу в Україні».  Однією з головних «шахрайських хитрощів»  для прикриття нелегальної «гральної» діяльності є неотримання відвідувачем будь-яких грошових виграшів, призвів, цінних подарунків. Грошові кошти, які споживачі сплачують адміністратору за  послуги, є платою за бажану кількість часу для користування розважальним відеогральним автоматом, тобто вказані гроші виступають в якості оплати за послуги користування автоматом, і не є ставкою відповідно до нормативного визначення цього поняття»

Слід зазначити, що на сьогодні до органів внутрішніх справ направлено 15 матеріалів перевірки складених співробітниками УПМ ДПА у Харківській області,  відносно посадових осіб СГД – Інтернет – клубів, порушено 3 кримінальні справи за ст. 203 КК України (Зайняття забороненими видами господарської діяльності).

За словамив.о. начальника управління податкової міліції ДПА у Харківській області Олександра Тарасенка   існує велика кількість факторів прикриття незаконної діяльності грального бізнесу. Зокрема,  невиплата господарями  грального закладу  грошових виграшів гравцю, а надання квитанції, розписки чи іншого документа, який засвідчує право вказаної особи прийти у будь-якій інший час та продовжити гру на залишені умовні одиниці (мінути, секунди, юніти).

 Фактично зазначені на розписці умовні одиниці є еквівалентом суми виграшу, що в подальшому виплачують гравцю в інший час, або виграш купує «підставна особа», яка знаходиться у гральному закладі, і яка «виявила бажання купити у гравця його невикористаний час» з метою продовження гри на його пристрої. Таким чином, безпосередньо адміністратором чи іншою службовою особою виграш гравцю не видається, та підтвердити такий факт не уявляється можливим за викладених вище обставин.

«Іншим проблемним питанням є спростування факту використання в своїй діяльності так званих «симуляторів» та доведення використання суб’єктом господарювання саме гральних автоматів, – відзначив Олександр Тарасенко. – Означений факт може бути підтверджений відповідною експертизою такого обладнання на предмет того, чи є такі пристрої гральними автомати і чи можуть бути вони використані в іншій спосіб, ніж пристрій з надання послуги гри, тобто як гральний автомат. Така експертиза може бути проведена в рамках порушеної кримінальної справи».

Крім того, у більшості випадків лжеадміністратори, які нібито приймають ставки, виставляють кредити, взагалі офіційно не оформлені на означену посаду, не маючи у наявності жодного документа, що підтверджує офіційні трудові та цивільно-правові відносини з власником грального закладу. Зазначене також спростовує факт здійснення діяльності з організації азартних ігор саме цим суб’єктом.

 «Звичайно, основним джерелом заробітку «легких» грошей  у полі зору зловмисників є мережа Інтернет, що дає безліч можливостей для «шахрайських діянь», – зауважив Олександр Тарасенко. – Клієнтам закладу пропонується здійснювати гру за допомогою комп’ютерної техніки, яка надає можливість завантажувати із різноманітних WEB– ресурсів ігри, що існували на колишніх гральних автоматах, в тому числі рулетку, карточні ігри. Відповідно організатором грального бізнесу в Інтернеті буде особа, яка є власником грального сайту.

  Гра ведеться з тієї суми, яку клієнт перевів з банківської картки, або скористався системо Інтернет платежів. У більшості випадків послуги по переведенню готівкових коштів в безготівкові, реєстрацію «електронних гаманців», поповнення віртуальних рахунків здійснюється на місці. Власник «комп’ютерних розваг» має банківський договір на переведення коштів в систему Інтернет, послугами якого користуються клієнти вказаних закладів. Притягнути до відповідальності такого СГД неможливо, у зв’язку з тим, що вказані ділки здійснюють свою діяльність фактично за кордоном, де утримання вказаних гральних сайтів є законною діяльністю».          

Усі наведені фактори в їх сукупності не дозволяють кваліфікувати діяльність суб’єкта господарювання, що здійснюється з метою створення умов для реалізації азартних ігор та видачі виграшів клієнту. У той же час, правоохоронці постійно знаходяться у пошуку «спритних» підприємців «гральної» сфери і з кожним виявленням нового порушення удосконалюють свій досвід. Доказом цього є цифри, що говорять самі за себе.

Так, станом на квітень місяць поточного року з початку запровадження профілактичної операції «Гральний бізнес» співробітниками податкової міліції Харківської області  проведено 1471 перевірку гральних закладів, встановлено 101 факт зайняття господарською діяльністю всупереч Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні». Вилучено 969 одиниць грального обладнання на загальну суму 7млн. 279 тис. грн.

До того ж, в органи внутрішніх справ  направлено 51 матеріал перевірки СГД – грального бізнесу. За матеріалами, зібраними правоохоронцями податкової міліції, органами внутрішніх справ, порушено 16 кримінальних справ за ст. 203 КК України (Зайняття забороненими видами господарської діяльності).

УПМ ДПА у Харківській області

You may also like...