Ґвалтував і погрожував вбивством: повідомлено про підозру російському окупанту

Головне слідче управління спільно з Департаментом кримінального аналізу Національної поліції України ідентифікувало особу ще одного російського військового, який в березні 2022 року зґвалтував 55-річну жінку під погрозою смерті — їй та її близьким. В момент повномасштабного російського вторгнення потерпіла разом із сім’єю перебувала у місті Маріуполь, і переховувалась від обстрілів в підвалі багатоповерхівки.

До місця їхнього сховища увійшли представники незаконного військового формування так званої лднр. Під приводом перевірки документів один із них завів жінку в квартиру нагорі, де зґвалтував, погрожуючи вбивством їй та її родичам.

ґвалтував і погрожував вбивством: слідчі нацполіції повідомили про підозру російському окупанту

Потерпіла запам’ятала ім’я та зовнішність злочинця. Поліцейські склали з її слів фоторобот підозрюваного і перевірили майже пів сотні окупантів, які незаконно перебували наприкінці березня – початку квітня 2022 року в м. Маріуполь, і могли вчинити злочин стосовно потерпілої. Саме серед них жінка впізнала свого кривдника.

Ним виявився 51-річний уродженець міста Тюмень, який раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності на росії, а з 2014 року бере участь в незаконних воєнізованих формуваннях.

На підставі отриманих Головним слідчим управлінням Національної поліції України даних за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора окупанту оголошена підозра про порушення законів та звичаїв війни, поєднане з жорстоким поводженням до цивільного населення (ч.1. ст. 438 Кримінального Кодексу України).

Нагадуємо, що розслідування воєнних злочинів на деокупованих територіях триває, і покази свідків та потерпілих є вирішальним фактором для їхнього ефективного документування та ідентифікації воєнних злочинців.

Сексуальне насильство під час воєнного конфлікту — найлатентніший з воєнних злочинів: потерпілі бояться помсти від своїх кривдників та публічного осуду.

Спеціально для роботи з такими випадками на базі Головного слідчого управління створено два спеціалізованих управління: організації розслідування та документування воєнних злочинів. Такі ж спеціалізовані слідчі підрозділи ефективно працюють в дев’яти областях, суміжних із зоною бойових дій – в тому числі і Донецькій.

Їхні співробітники володіють всіма необхідними інструментами й навичками для роботи з потерпілими від воєнних злочинів і за необхідності залучають до співпраці психологів та інших фахових спеціалістів, гарантуючи заявникам повну конфіденційність. Жертвам або свідкам воєнних злочинів можна звернутись до спеціалізованих управлінь за телефонами:

Київська область

Адреса: с. Гостомель, вул. Остромирська, 37 (Будинок культури)

Телефон: +380638785822

E-mail: [email protected]

Телеграм: https://t.me/gostomelskaotg

Адреса: м. Буча, вул. Енергетиків 2, Публічна бібліотека Бучанської громади

Телефон: +380680461655

Телеграм: https://t.me/+CWFuF4bFOBw5YjU6

 

Сумська область:

Адреса: м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва 23

Телефон: +30665141773

E-mail: [email protected]

 

Харківська область

Адреса: м. Харків, вул. Весніна 14

Телефон: +380934943162

Телеграм: https://t.me/slidstvo_police_kharkiv

 

Чернігівська область:

Адреса: м. Чернігів, пр. Перемоги 74

Телефон: +380638162475

Телеграм: https://t.me/cn_war_crime

 

Донецька область

Адреса: м. Дніпро, вул. Винокурова (Дніпросталівська) 2

Донецька обл., м. Покровськ, вул. Мандрика 7

Телефон: +380677990696; +380996159066.

E-mail: [email protected]

Телеграм: https://t.me/WarCrimesDon

 

Луганська область

Адреса: м.Дніпро, вул. Філософська 39а

Телефон: +380662743990

E-mail: [email protected]

Телеграм: https://t.me/slidstvo_police_lugansk_region

 

Запорізька область

Адреса: м. Запоріжжя, вул. Матросова 29

Телефон: 380969267562

За матеріалами Головного слідчого управління

You may also like...