Кіберполіція та БЕБ забезпечили відшкодування ₴93 млн. на потреби військових

Правоохоронці встановили, що керівник фінансового відділу однієї з сільських рад не перерахував кошти від військового збору на доходи фізичних осіб, які відповідно до змін Закону, підписаного Президентом України, мають спрямовуватися до державного бюджету на потреби захисників України. Правоохоронці забезпечили відшкодування збитків у повному обсязі та направили обвинувальний акт до суду.

Викрили на неналежному виконанні своїх службових обов’язків керівника фінансового відділу однієї із сільських рад Білоцерківського району оперативники Департаменту кіберполіції та детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області під процесуальним керівництвом Київської обласної прокуратури.

Встановлено, що на рахунках сільської ради було акумульовано кошти із податку на доходи фізичних осіб у сумі понад 93 млн грн. Відповідно до чинного законодавства, ці гроші мають спрямовуватись до державного бюджету на потреби оборони, а саме для визначених потреб Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та Міністерству оборони України для закупівлі артилерійських систем для українських воїнів.

Оперативники Департаменту кіберполіції та детективи БЕБ Київщини встановили, що перерахування коштів із місцевого бюджету до державного здійснено шляхом залучення кредиту з єдиного казначейського рахунку.

Керівник фінвідділу сільської ради, знаючи про необхідність погашення кредиту, не вжив заходів та не видав розпорядження. Натомість усупереч закону кошти було використано на інші видатки. Зокрема, на придбання комплексу нежитлових будівель та споруд заводу на Київщині, діяльність якого була припинена ще у 2010 році. Також  частину коштів фігурант направив на депозитні рахунки підпорядкованих підприємств житлово-комунальної сфери.

Таким чином, згідно з висновком судово-економічної експертизи, розмір завданої шкоди державному бюджету перевищив 93 млн грн. Правоохоронці забезпечили відшкодування збитків у повному обсязі. Гроші перераховано для визначених потреб Міністерству оборони України та Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Керівникові фінансового відділу повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 (Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Наразі досудове розслідування завершено, обвинувальний акт направлено до суду. Посадовцю загрожує до пʼяти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

You may also like...