У масовому знищенні дерев під виглядом санітарних рубок на Закарпатті підозрюють двох працівників лісоохорони

За процесуального керівництва Спеціалізованої екологічної прокуратури Закарпатської обласної прокуратури начальнику відділу ДСЛП «Львівлісозахист» та лісничому ДП «Воловецьке ЛГ» повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 1 ст. 28 ч. 2 ст. 364 КК України).

Правоохоронці встановили, що у 2021 році на території одного з лісництв у Мукачівському районі безпідставно зрубали майже три сотні дерев різних порід під виглядом санітарних рубок. Збитки державним інтересам склали 2,1 млн грн.

За даними слідства, порубка стала можливою через неправомірні  дії підозрюваних. Так, лісничий поінформував лісове господарство про нібито появу шкідників і хвороб у насадженнях на ввіреній йому території. Після комісійного обстеження дерев працівник спеціалізованого лісозахисного підприємства підтвердив цю інформацію у матеріалах перевірки. На їх підставі лісгосп одержав лісорубний квиток і провів санітарну рубку.

При цьому результати огляду місця події та проведених досліджень показали, що у зразках деревини не було дефектів чи шкідливих організмів.

Протиправну діяльність викрито спільно зі слідчими Шостого слідчого відділу ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, оперативниками Управління стратегічних розслідувань в Закарпатській області ДСР НПУ та  працівниками Департаменту безпеки ДП «Ліси України».

Наразі триває досудове розслідування, у ході якого встановлюватимуть усі деталі злочину.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

You may also like...