Україна отримала ще €4,2 млрд. від Європейського Союзу

Європейський Союз передав Україні ще 4,2 млрд євро допомоги у межах програми Ukraine Facility.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Уряд направить ці кошти на соціальні програми, гуманітарну сферу та інші важливі бюджетні програми. Шмигаль нагадав: військові видатки Україна фінансує виключно з власних ресурсів.

До кінця року очікується ще один транш допомоги. Загалом від початку року ЄС надав Україні вже понад 12 млрд євро бюджетної підтримки.

Україна, своєю чергою, впроваджує реформи, які є важливими для стійкості, розвитку та майбутнього країни.

Що таке Ukraine Facility?

Ukraine Facility — програма багаторічної фінансової допомоги Україні від ЄС. Вона передбачає надання 50 мільярдів євро впродовж 2024-2027 років. Із цієї суми 39 мільярдів євро спрямують у держбюджет для посилення макрофінансової стабільності. Решта — спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах, покриття відсотків за кредитами тощо.

На початку лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили цю програму, хоча, за даними ЗМІ, ЄС довелося піти на компроміси, щоби схилити до цього Угорщину.

Уряд України своєю чергою ухвалив план виконання умов для отримання цієї допомоги. Йдеться про європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ у різних галузях: від енергетики до аграрної сфери. Крім того, у документі прописані «наскрізні напрями», як-от «зелений» перехід, цифровізація та євроінтеграція. // hromadske.ua

You may also like...